Skip to Content
Terug naar het overzicht

Als part- of fulltime rolstoeler of zitter rol je vaak genoeg richting de spreekwoordelijke beren op de weg. Sommige dagelijkse dingen zijn of gaan namelijk nét even anders voor drive-inners. Gelukkig hoeft een rolstoel helemaal niet altijd een beperking te zijn, want met een beetje positief denken zijn er ook een heleboel voordelen te benoemen.  Want zoals Omdenken-oprichter Berthold Gunster zegt: zie niet langer beren op de weg, maar knuffel ze! Dus, wat dacht je van deze privileges. Herkenbaar of niet?

Leven in een rolstoel heeft ook genoeg voordelen

  • Je kunt de urenlange wachtrijen bij De Efteling of Disneyland lekker skippen zonder dat je karma-punten hoeft in te leveren. Voorkruipen is in deze helemaal geoorloofd!
  • Sowieso ideaal: mensen gaan altijd voor je aan de kant en maken ruimte voor jou en je rolstoel.
  • Liefhebber van concerten? Dan mag je plaatsnemen op een speciaal platform. Een soort VIP-deck, maar dan zonder het exorbitante prijskaartje. Vergeet niet te zwaaien naar de zwetende bezoekers die als sardientjes bovenop elkaar staan.
  • Ken je die gefrustreerde automobilisten die maar geen parkeerplek kunnen vinden? Nee, wij ook niet! Als roller parkeer je namelijk altijd vooraan en op de beste plek.
  • Deze is vooral herkenbaar voor de drive- in dames. Ooit gehoord van zit-schoenen? Zoals dat ene paar prachtige hakken dat eigenlijk martelwerktuigen zijn zodra je je wil voortbewegen. Voor een roller is dat geen issue, want je hoeft er toch niet (lang) op te staan. Dus, showen maar die mooie schoenen.
  • Ook in het kader van ‘niet mijn probleem’: je valt nooit dronken achterover van je barkruk af in de kroeg, want jij zit al lekker stevig in je stoel.
  • Soms zijn aannames heel handig. Heb jij een rugzak aan je rolstoel hangen, dan denken mensen automatisch dat je medische artikelen bij je hebt, toch? Dat kan dus ook zomaar een fles wijn zijn en geen haan die ernaar kraait. Gewoon een tipje van ons.
  • Zware spullen? Geen probleem, want je tas kan dus altijd je rug op en jij hebt je handen vrij
  • Leuk hoor, tassen, horloges en sieraden, maar jij hebt een extra accessoire om te showen. En wat voor één! Dus, pimp your ride - bijvoorbeeld met anti-lopen leer op je zitting.
  • In een rolstoel zie je het leven per definitie altijd zitten en ben je gedwongen het luchtig te houden, mits je banden goed opgepompt zijn natuurlijk.

Houd de zit-zin erin!

Hopelijk kunnen deze omdenk-momentjes jou ook helpen, want het leven in een rolstoel en met een beperking is natuurlijk niet altijd makkelijk en soms ook weleens gewoon stom. Of het nou gaat over kleine dagelijkse frustraties, zoals het bovenste schap in de supermarkt niet kunnen bereiken of over grote dingen als het label ‘handicap’ voor altijd met je mee moeten dragen. Maar zonder het lelijke, is er ook geen mooi. Dus houd de zit-zin erin en vier de kleine overwinningen. Die slingers moet je toch echt ophangen. Tenzij je er niet bij kunt. Dan kan je vast een beetje hulp gebruiken en daar is helemaal niets mis mee.  

 


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top