Skip to Content
Terug naar het overzicht

Als ouder begeleid je je kind tot een volwassen, seksueel actief persoon. Daar ben je je vaak niet eens van bewust, want je doet het gewoon op een heel natuurlijke, ongedwongen manier. Door het huid-op-huid contact met je baby, door je kindje te knuffelen en door de lieve woordjes die je je kind toefluistert, laat je je kind al voelen hoe fijn intimiteit kan zijn. Als peuter heeft je kind het – vaak geïnspireerd door de sprookjes die je voorleest of door Disneyfilms – al over trouwen en al in de onderbouw van de basisschool krijgt je kind vaak verkering.

Als ouder vind je dat aandoenlijk, glimlach je erom en noem je je kind een prinsje of een prinsesje. Daarmee laat je merken dat je kind lief, mooi en de moeite waard is en dat er later vast wel een prins of prinses zal zijn die smoorverliefd op je lieve kind zal worden. Al ver voordat je kind ook maar iets van seksualiteit weet of voelt en al ver voordat jij erbij stilstaat, ben je er zodoende mee bezig om een kiem te leggen voor de seksueel actieve persoon die je kind later zal zijn.

Beren op de weg

Als je kind gehandicapt is, heb je dat huid-op-huid contact ook, al is het misschien wat later en wat gecompliceerder als je baby langere tijd in een couveuse ligt en er allerlei medici rondom jou en je pasgeboren kindje staan. Maar er komt hoe dan ook een moment waarop jij en je kindje samen zijn. Het huid-op-huid contact, het knuffelen en het toefluisteren van lieve woordjes komt dan net zo vanzelfsprekend op gang als wanneer je kindje niet gehandicapt zou zijn.

Maar er is je verteld dat je kindje gehandicapt is en dat kan het lastig voor je maken om te geloven dat die prins of prinses er echt zal komen. Vooral als je nooit eerder gehandicapte mensen hebt ontmoet, vind je het moeilijk om jezelf voor te stellen dat er ooit iemand je gehandicapte kind aantrekkelijk zal vinden. In de samenleving waarin jij opgroeide en waar je nog steeds deel van uitmaakt, wordt een handicap immers niet bepaald sexy gevonden.

Bovendien is de kans groot dat je denkt dat een handicap fijne seks onmogelijk maakt, want ook dat is het gedachtengoed van een groot deel van onze samenleving. Wellicht ben je bang dat je gehandicapte kind slachtoffer wordt van seksueel misbruik. Dat is ook al geen gekke gedachte, want statistisch gezien hebben mensen met een handicap inderdaad een verhoogd risico op seksueel misbruik.

Voor je het weet, zie je allerlei beren op de weg, verkramp je al bij het idee van wat je gehandicapte kind allemaal kan overkomen op het gebied van seksualiteit, kan er geen glimlachje vanaf als je gehandicapte kind op de basisschool verkering heeft en hoop je stiekem dat het er nooit echt van komt.

Dat kan je gehandicapte kind zomaar verkeerd oppakken. Je kind kan denken dat verkering krijgen en een handicap hebben niet samengaan. Dan is het logisch dat je gehandicapte kind als jongvolwassene elke flirt zal wantrouwen en dus echt alleen zal blijven.

Het tegenovergestelde kan natuurlijk ook: je gehandicapte kind zal als jongvolwassene elke flirt kunnen opvatten als een kans om ondanks alles tóch een partner te krijgen en gretig toe kunnen happen. Dat maakt de kans dat je gehandicapte kind met ‘de verkeerde’ thuiskomt wel erg groot.

Die beren op de weg leiden, kortom, tot niet veel goeds. Die kun je dus maar beter uit de weg gaan. Als ouder wil je immers dat je gehandicapte kind uitgroeit tot een sterk mens. Een mens dat niet direct in de zevende hemel is bij de eerste persoon die seksuele interesse toont en die bovendien zelfverzekerdheid en charme uitstraalt. Een mens dat zelfbewust kiest voor een seksueel leven dat bij hem of haar past. En dat kan ook. Er zijn immers veel gehandicapte mensen die een fijn seksueel leven hebben opgebouwd.

Forceer jezelf niet

Seksualiteit op zich is jammer genoeg nogal een beladen onderwerp. Er zijn veel ouders die er sowieso liever niet te veel over nadenken en al helemaal niet als het gaat over de seksualiteit van hun kind. Zij laten het daarom voor wat het is en hopen dat hun kind erin slaagt om op eigen kracht uit te groeien tot een tevreden, seksueel actief, volwassen persoon. Dat lukt de meeste kinderen ook best.

Als je kind gehandicapt is, is het onderwerp seksualiteit nog een beetje meer beladen. Het is dus niet raar als je er niet te veel – of gewoon géén - aandacht aan schenkt. Dat is zelfs beter dan wanneer je jezelf gaat forceren om je er toch mee bezig te houden, omdat je vindt dat je dat als ouder nu eenmaal hoort te doen.

Kíjk naar je gehandicapte kind

Een kind begeleiden tot een sterk, seksueel actief, volwassen persoon is op zich helemaal niet zo moeilijk of ingewikkeld als veel mensen denken. Ook niet als je kind gehandicapt is. Dat zou wellicht wel zo zijn als je je gehandicapte kind moest leren hoe je met een handicap seks kunt hebben. Maar dat vindt je gehandicapte kind echt zelf wel uit.

Wat het begeleiden van een gehandicapt kind naar een volwassen, seksueel actief persoon lastig maakt, is het beeld dat de samenleving heeft van handicaps en seksualiteit. Een beeld waar veel niet aan klopt, al is het alleen maar omdat het gebaseerd is op het idee dat fijne seks alleen is weggelegd voor mensen met een lichaam dat ‘perfect’ is. Dat beeld zal je als ouder van een gehandicapt kind los moet laten.

Ook dat is niet zo moeilijk als het lijkt. Je hoeft er alleen maar goed voor naar je gehandicapte kind te kijken en op eventuele vragen in te gaan, zonder dat je daar een pasklaar antwoord op hoeft te hebben. Door écht te kijken naar je gehandicapte kind en door écht met je gehandicapte kind mee te denken, ga je als vanzelf een heel ander beeld van je gehandicapte kind vormen. Een beeld dat losstaat van wat de samenleving denkt over handicaps en seksualiteit. Een onbevooroordeeld beeld dus. Een beeld dat maakt dat je het jezelf goed kunt voorstellen dat er later genoeg mensen zullen zijn die je kind aantrekkelijk zullen vinden. Met dat beeld in je achterhoofd kun je met een gerust hart en met een lieve glimlach luisteren naar wat je gehandicapte kind je wil vertellen over verkeringen en over de prins of prinses die eens zal komen. Tot het moment is gekomen dat je gehandicapte kind een seksueel actief volwassen persoon is die prijs stelt op privacy.


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top