Skip to Content
Terug naar het overzicht

Het is nog steeds een onderwerp waar een taboe op heerst, maar steeds meer mensen spreken openlijk over seksualiteit. Niet voor iedere roller is een actief seksleven vanzelfsprekend. Dat hangt overigens niet altijd af van de rolstoel, maar het is wel een onderwerp dat speelt binnen de roller-community. Sommige rollers zijn bijvoorbeeld onvoldoende mobiel om zelfstandig de deur uit te komen, wat erin resulteert dat het moeilijker is een potentiële (seks-)partner te ontmoeten.  

"Ik vroeg me daadwerkelijk af of het wel kon, zomaar seks aanbieden bij mensen’’

In het jaar 2005 heeft Loet Berkelmans, moeder en werkgever van Niki, de organisatie FleksZorg opgericht. FleksZorg bemiddelt in sekszorg tussen seksverzorgenden en mensen met een beperking. Dit kunnen zowel verstandelijke als psychische beperkingen zijn, maar ook ouderdom en chronisch zieken behoren tot de doelgroep.

‘Vanuit haar zorgachtergrond ontdekte Loet dat er vraag was naar sekszorg. Tevens kwam ook het onderwerp grensoverschrijdend gedrag in de zorg vaker naar voren tijdens haar werk. “In het jaar 2014 ben ik gestart als consulent bij FleksZorg, waarbij ik de intakegesprekken verzorg. Zelf heb ik geen specifieke zorgachtergrond, maar ervaring in de sport- en gezondheidssector, wat enorm goed aansluit. Maar om mijn werkzaamheden als consulent nog beter te kunnen uitvoeren, heb ik daarna een opleiding gedaan op het gebied van seksuele gezondheid’’, vertelt Niki.  

"Als mensen ADL-hulp nodig hebben, krijgen ze thuiszorg. Maar als mensen sekszorg nodig hebben, is het taboe’’

Familiebedrijf  

Het was voor de hand liggend dat Niki zich uiteindelijk zou aansluiten bij FleksZorg. Het bedrijf van haar moeder is een familiebedrijf en dat maakt het voor Niki bijzonder. ‘’Toen Loet startte met de onderneming, was ik sceptisch. Ik vroeg me daadwerkelijk af of het wel kon, zomaar seks aanbieden bij mensen. Maar inmiddels weet ik dat het veel meer is dan enkel de daad. De eerste client die ik ooit zag tijdens het intakegesprek, wist niet hoe hij moest masturberen. Het is echt een zorgbehoefte welke wordt vervuld. Als mensen ADL-hulp nodig hebben, krijgen ze thuiszorg. Maar als mensen sekszorg nodig hebben, is het een taboe. Daar hopen wij verandering in te brengen, want het is een behoefte en hoort bij het leven’’, zegt Niki.  

Intake 

Wanneer iemand een aanmelding doet bij FleksZorg, wordt er eerst informatie toegestuurd. Daarna zal een intakegesprek plaatsvinden, waarbij de zorgvraag in kaart wordt gebracht. ‘’Tijdens een intakegesprek vragen wij ook naar de achtergrond en wensen van een cliënt. En soms is het noodzakelijk dat de beperking ter sprake komt, zodat wij weten waar eventueel rekening mee kan worden gehouden’’, voegt Niki toe. “Tot slot zoekt FleksZorg een passende verzorgende die ervaring heeft met bijvoorbeeld rollers.’’ 

"Sommige rollers ervaren angst voor intimiteit, doordat ze niet weten wat lukt en wat fijn is. Wij kunnen hen daarbij helpen en dat geeft zoveel voldoening’’

De rollers die bij FleksZorg terechtkomen, zijn veelal rollers met een lichamelijke beperking. ‘’Sommige rollers ervaren angst voor intimiteit, doordat ze niet weten wat lukt en wat fijn is. Wij kunnen hen daarbij helpen en dat geeft zoveel voldoening. Onze verzorgenden doen ontzettend belangrijk werk’’, vertelt Niki.  

Sekszorg aan huis 

Een voordeel voor rollers is, dat de sekszorg aan huis kan worden geleverd, in een vertrouwde omgeving. Maar voor de actievere roller die liever niet zorg aan huis heeft, kan er ook worden afgesproken in een hotel. ‘’Er wordt altijd goed geluisterd naar de behoeften van een cliënt. De afspraak wordt in goed overleg gemaakt. Ook voor mensen die niet uit de rolstoel kunnen, is sekszorg mogelijk. Als het niet in bed kan, dan gebeurt het in de rolstoel. En uiteraard wordt indien gewenst na afloop gezorgd dat de cliënt weer schoon en fris in bed ligt of in de rolstoel’’, vertelt Niki. 

Vertrouwen 

Afhankelijk van het budget wordt de tijdsduur van de afspraak bepaald. Er is vertrouwen nodig om intiem te zijn, waardoor voor de eerste afspraak meer tijd wordt genomen. FleksZorg kiest ervoor om steeds dezelfde cliënten en verzorgenden aan elkaar te koppelen, zodat het vertrouwen kan groeien.  

Voor een eerste klik is aantrekkingskracht nodig, daarom is het erg belangrijk dat persoonlijke wensen van de cliënt worden meegenomen, zodat er daadwerkelijk aantrekkingskracht kan ontstaan.  
Er wordt te allen tijde uitgelegd dat er nooit een relatie kan ontstaan tussen beide partijen. Daarnaast probeert FleksZorg te voorkomen dat men elkaar tegenkomt in de supermarkt, omdat zo’n ontmoeting voor verwarring kan zorgen. 

Buiten de zorgafspraken mag er geen contact plaatsvinden tussen cliënt en verzorgende. Desondanks komt het weleens voor dat een cliënt een verzorgende iets te leuk vindt. In zo’n geval gaat de verzorgende met de cliënt in gesprek. Afhankelijk van de verliefdheid, wordt overwogen om een andere verzorgende in te zetten. 

Seks of gesprek 

Er is niet altijd sprake van seks tussen cliënt en verzorgende. ‘’Sommige mensen hebben geen ervaring, raken daardoor enorm gefrustreerd en hebben echt behoefte aan seks. Het komt ook wel voor dat mensen een fetisj hebben, waarbij ze graag als een baby verzorgd willen worden. Dat heeft vaak te maken met een verleden van hechtingsproblematiek. Maar er zijn ook mensen die voldoende hebben aan een goed gesprek. Bij ons is heel veel mogelijk’’, zegt Niki.  

Ondanks dat over seks praten een taboe is, krijg Niki vaak fijne berichten van cliënten. Wanneer mensen contact opnemen met FleksZorg zijn ze vaak zenuwachtig, maar tijdens het intakegesprek bij Niki, worden ze weer op hun gemak gesteld. ‘’Cliënten zijn enorm dankbaar dat ze hulp krijgen. En dat er iemand naar hen luistert. Er zijn rollers die geen vertrouwen hebben in hun lichaam en onzeker zijn. Onze verzorgenden kunnen daarbij helpen en samen ontdekken wat helpt om meer vertrouwen te krijgen op het gebied van seksualiteit. Het is zeer bijzonder dat wij mensen op deze manier kunnen helpen aan een verrijking voor hun leven. En eigenlijk een doodnormale behoefte, waarbij zorg maatschappelijk aanvaard zou moeten zijn’’, voegt Niki toe.  


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top