Skip to Content
Terug naar het overzicht

De winkels, horeca en andere uitgaansgelegenheden zijn weer open. De zon schijnt, maar toch zijn er ook donkere wolken, want de inflatie is hoger dan ooit. De oorlog in Oekraïne heeft ook in Nederland direct gevolgen: de olie- en gasprijzen zijn omhoog geschoten. Velen van ons hadden het al moeilijk, maar kunnen hierdoor niet meer rondkomen. Daarom geef ik deze keer tips om kosten te besparen.

Overzicht

Een goede manier om te besparen op je kosten is door goed te kijken naar deze kosten. Houd een maandelijks overzicht bij van je inkomsten en je uitgaven. Van vaste lasten, zoals huur en energiekosten, tot variabele uitgaven, zoals boodschappen.

Tip 1: Maak een overzicht van je maandelijkse inkomsten en uitgaven.

Aanbiedingen

Op boodschappen kun je veel besparen door op aanbiedingen te letten, vooral bij houdbare producten. Natuurlijk kun je bij bepaalde producten dat ene duurdere merk nemen. Die keus moet ieder voor zichzelf maken. Een boodschappenlijstje maken helpt om de vele verleidingen in winkels en impulsaankopen tegen te gaan. En een leuk voordeel voor ons rollers: de goedkoopste varianten liggen laag in de schappen!

Als je toch op aanbiedingen let, let dan ook op de seizoensaanbiedingen. Sinterklaas- en kerstspullen zijn in januari in de aanbieding. Tuinspullen vaak na de zomer. Kleding is in de aanbieding na het seizoen waarin je het nodig hebt. En tijdens de uit Amerika overgewaaide Black Friday kun je zelfs zeer hoge kortingen krijgen. Het kan dus lonen om even te wachten met een aanschaf!

Tip 2: Maak gebruik van aanbiedingen, voor grote én kleine boodschappen.

Cadeautjes voor Sinterklaas en kerst kan je het hele jaar kopen. Zo kun je de kosten verdelen.

Telefonie en internet

Als je naar je telefoon- of internetprovider belt en ze vertelt dat je aanbiedingen krijgt van andere providers, dan krijg je vaak zomaar een maand of zelfs een paar maanden korting. De concurrentie is groot en aanbieders willen hun klanten graag houden. Maak daar gebruik van!

Tip 3: Wees assertief en vraag om korting bij je provider.

Energie

De afgelopen jaren loonde het om elk jaar over te stappen naar een andere energieleverancier, met name door de grote concurrentie en de bonussen. Er zijn nu echter bijna geen aanbiedingen.

Daarnaast is er recent een aantal energiemaatschappijen omgevallen. Voor de mensen die bij bijvoorbeeld Welkom Energie of één van de andere failliete leveranciers zaten, is dat erg zuur. Hun contracten zijn automatisch overgezet naar Eneco, in ieder geval voor de duur van één maand. Na deze maand kan je dus alsnog opzeggen en overstappen.

Gezien de ontwikkelingen is het dus even afwachten of het dit jaar nog steeds het voordeligst is om over te stappen. Het kan zijn dat langer vastzetten nu wel loont. Dat hangt ook af van de situatie op het moment dat je contract afloopt.

De verwachting was dat de prijzen vanaf maart zouden gaan dalen, maar met de situatie in Oekraïne en Rusland is dit allerminst zeker. Houd het dus in de gaten! Laat je niet verleiden tot het betalen van een hoog voorschotbedrag, want daarmee speel jij bank voor de energiebedrijven.

Tip 4: Ga niet akkoord met het betalen van een hoog voorschotbedrag.

Sparen

Sparen op een spaarrekening leverde in mijn jeugd nog een tijdlang 5% op, maar tegenwoordig in het beste geval 0,3% (bij BigBank). Terwijl de inflatie (ons geld wordt minder waard) momenteel meer dan 5% is. Daarom zie ik sparen niet als een optie. Natuurlijk is sparen wel noodzakelijk voor het hebben van een buffer, voor als je wasmachine of auto stukgaat, of voor het geval dat je je werk verliest. Denk aan 3 tot 6 maandsalarissen als je in loondienst bent en 1 jaarsalaris als je zelfstandig ondernemer bent.

Tip 5: Het is goed om een buffer te hebben voor grotere aankopen.

Alternatieven voor sparen zijn een depositorekening, waarbij je je geld vastzet voor een bepaalde periode, en beleggen. In het volgende artikel vertel ik daar meer over.

Talenten

Naast besparen op kosten kan het ook nuttig zijn om naar je inkomsten te kijken. Iedereen heeft talenten, dingen waar je goed in bent. Ook jij, ondanks – of misschien wel dankzij – je handicap. Als ervaringsdeskundige heb je kennis die je kan inzetten voor gemeenten of organisaties. Kennis met betrekking tot jouw handicap en kennis over leven met een handicap.

Tip 6: Als ervaringsdeskundige beschik je over unieke kennis.

Naast de meeste uitkeringen mag je een percentage bijverdienen. Hoeveel je mag bijverdienen en de voorwaarden verschillen per uitkering. Hoe dit in jouw geval is, kun je navragen bij je uitkeringsinstantie.
Uitzondering op deze regel is de bijstandsuitkering. Als je bijstand hebt, moet je alles wat je bijverdient, weer inleveren. Gelukkig zijn enkele gemeenten bezig met een pilot waarbij je toch beperkt mag bijverdienen naast een bijstandsuitkering. De Sociale Dienst kan je meer vertellen.

Ook een vrijwilligersvergoeding is mogelijk, ook in combinatie met een uitkering. Dat kan een leuke aanvulling op je uitkering zijn. De voorwaarden voor een vrijwilligersvergoeding vind je op de website van de Belastingdienst.

Betaald werk

Betaald werk is natuurlijk altijd goed, als je hiertoe in staat bent. Dit kan in loondienst, maar ook als zelfstandige of een combinatie. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden, ook in deeltijd afgestemd op jouw situatie. Bedenk wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Je kan meer dan je denkt!

Zo had ik bijvoorbeeld nooit gedacht dat ik columns zou gaan schrijven. Anderen bloggen, maken video’s, schrijven een boek, maken muziek, bieden diensten aan of maken van hun hobby hun werk. Denk niet ‘dat kan ik niet’, maar ‘wat kan ik wel?’.

Een voordeel is dat de arbeidsmarkt steeds krapper wordt. Daarnaast heeft corona werkgevers laten inzien dat thuiswerken prima kan. Dat is voor velen van ons een voordeel: minder reistijd en minder fysieke belasting. Een nadeel kan zijn dat je hogere kosten hebt, doordat je verwarming hoger staat.

Hopelijk houd je met de tips uit dit artikel meer over van je inkomen. In het volgende artikel zal ik ingaan op wat je met dit “extra geld” kunt doen, zodat het nog meer wordt.


Ardi Klokkers is financieel coach. Door financiële educatie en (budget)coaching leert hij mensen hoe ze passief inkomen kunnen opbouwen. Heb je vragen over (gaan) ondernemen of over passief inkomen? Kijk dan gerust eens op zijn site Omgaanmetg€ld.com.


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top