Skip to Content
Terug naar het overzicht

Naomi Velders (20) heeft een bindweefselaandoening. Hoewel dat naar eigen zeggen als een parttimebaan voelt, laat ze zich er niet door uit het veld slaan. Ze bekijkt alles van de positieve kant en is heel ondernemend. Zo volgt ze de opleiding tot doktersassistente en opent ze binnenkort een webshop, samen met haar broer, waar ze onder andere handgemaakte sondeclips verkoopt. “Ik kijk alleen naar wat ik wél kan, in plaats van wat niet meer lukt.”

De optimistische levenshouding van Naomi leidde vorig jaar tot een nominatie voor de titel ‘Meest Positieve Onbekende Nederlander Van Het Jaar’. Uiteindelijk won iemand anders, maar Naomi is trots op de nominatie. (En terecht!) “Ik weet niet beter dan dat ik die positieve instelling heb. In een hoekje huilen, daar schiet je niks mee op. Tijdens mijn stage vroeg de fysio wat ik allemaal niet kon. Ik viel gewoon stil, want ik denk daar nooit over na. Ik kijk alleen naar wat ik wél kan, in plaats van wat niet meer lukt.”

“Tuurlijk”, vervolgt ze, “die positieve houding zit deels in je, maar ik geloof ook dat je het kunt leren of er in ieder geval aan kunt werken. Mijn advies: tel je lichtpuntjes. De zon die schijnt, dat soort dingen. Daardoor leg je niet zo de nadruk op alle negativiteit. En als ik eens minder lekker in mijn vel zit, denk ik: er is altijd iemand die het zwaarder heeft dan ik. Morgen is het weer een nieuwe dag.”

Naomi legt uit dat haar doorzettingsvermogen haar ook weleens in de weg zit. “Door mijn bindweefselaandoening heb ik minder energie. Ik kan maar maximaal vier uur per dag aan school of stage besteden en dat is eigenlijk al te veel. ‘Even doorzetten’ denk ik dan, maar dat betekent wel dat ik uit school veel moet bijkomen en moet slapen.”

Naomi Velders [foto: Julia Kapper van Yuka Creations]

Naomi Velders [foto: Julia Kapper van Yuka Creations]

Webshop

Als haar energieniveau het toelaat, vindt Naomi het leuk om in haar vrije tijd clips te maken voor mensen die, net als zij, sondevoeding krijgen. Die verkocht ze eerder al op een eigen webshop, maar die moest ze wegens tijdsgebrek op pauze zetten. Binnenkort heropent ze een online shop en dit keer heeft ze de krachten gebundeld met haar broer. “In de webwinkel verkopen we sierraden voor vrouwen en mannen, en natuurlijk weer de sondeclips”, vertelt ze. “Mocht het toch te veel werk blijken, kan mijn moeder gelukkig bijspringen. Zij weet inmiddels ook hoe het moet.”

Dromen

Met haar (nieuwe) webshop en het volgen van de opleiding tot doktersassistente, is Naomi druk bezig met het vervullen van haar dromen. “Als ik niet ziek was geweest, had ik graag verpleegkundige of arts willen worden. Maar met doktersassistente kom ik daar dichtbij in de buurt.”

Een andere grote droom die Naomi heeft, is een rondreis door Amerika maken, het liefst samen met haar vriendin die ze in een revalidatiecentrum heeft ontmoet. “Voor die reis ben ik al twee jaar voor aan het sparen. Ik vind reizen sowieso leuk, vooral naar warmere landen. Daar voel ik mij lichamelijk ook beter. Waarom ik per se naar Amerika wil, geen idee. Ik kijk gewoon uit naar mijn eigen American Dream.”

Vanaf 24 februari openen de digitale deuren van de webshop van Naomi en haar broer: www.fa-ve.nl.


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top