Skip to Content
 • Met deze tips blijf je fit zonder dat je de deur uit moet

  ‘Zitten is het nieuwe roken’. Lekker dan. Zeker als je in een rolstoel zit is dit weinig hoopgevend. Het betekent dat jij aan de bak moet. Want ook als je in een rolstoel zit, of misschien wel juist, is het belangrijk om fit en gezond te blijven. Hoe? Met deze tips hoef jij je stoel niet uit en de deur ook niet. Geen excuus meer.

  Vrije tijd

Naar je werk of school, vrienden bezoeken, een museum bezichtigen, naar een pretpark...als dit niet (meer) kan met de auto, zijn er nog genoeg mogelijkheden om ergens te komen. Zo is er het openbaar vervoer, de regiotaxi, de Valys-bus of zijn er particuliere initiatieven. En als alleen reizen lastig is door je beperking, kun je misschien een OV-begeleiderspas aanvragen. Hier vind je alles over reizen met een rolstoel.

De NS biedt ondersteuning bij het reizen met de trein zoals: hellingbanen om in de trein te komen, reisassistentie of een OV-begeleiderspas.

Reizen met de tram, bus of metro kan natuurlijk ook in een rolstoel. Per vervoerder kan het verschillen welke mogelijkheden zij bieden. Hier vind je links naar de informatie over de toegankelijkheid van tram, bus, metro in Nederland per vervoerder.

Als je niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunt reizen, kun je een OV-begeleiderspas aanvragen.

Soms vergoeden zorgverzekeraars het gebruik van trein, bus of taxi door rolstoelgebruikers. Op de website van jouw zorgverzekeraar kun je hier meer informatie over vinden.

Met een Wmo-taxipas kun je tegen gereduceerd tarief reizen met de regiotaxi binnen vijf zones (tot 25 km) vanaf je woonadres. Soms rijdt de taxi langs andere adressen om reizigers op te halen of weg te brengen en kan de rit wat langer duren. Vandaar dat de regiotaxi ook wel deeltaxi wordt genoemd.

Als je in een rolstoel terecht komt, is dat vaak erg wennen. Allerlei vragen spoken door je hoofd: Hoe werkt zo’n ding? Hoe kom ik er mee in de stad? Hoe kom ik op mijn werk? Hoe gaat mijn kind er zelf mee naar school? Zodra je meer weet hebt van de ins en outs krijg je meer zelfvertrouwen, onderneem je veel meer en voel je je minder afhankelijk. Want weten hoe je met je rolstoel omgaat, vergroot je zelfstandigheid en je leefwereld!

 • Natuur voor iedereen

  De natuur is er voor iedereen en dus vindt HandicapNL het belangrijk dat deze toegankelijk wordt voor iedereen. Samen met onder andere Natuurmonumenten is daarom het project 'Natuur voor Iedereen' een paar jaar geleden opgestart. We spraken de initiatiefnemers van dit project.

  Vrije tijd
 • Voeteneinde 

  Een spijkerjack van zijn moeder. Een nieuw setje pingpongballen, oranje. Een oplader met een rafelig plakbandje om ‘t snoer.

  Relaties 2
Back to top