Skip to Content

de herkenbaarheids-wedstrijd

Vandaag zat ik in de bus in mijn spiksplinter nieuwe rolstoel. Helemaal blits en in mijn nopjes ging ik voor het eerst sinds lange tijd weer zelfstandig Utrecht in. Mijn turkoois-kleurige rolstoel en hybride wiel-ondersteuning gaan gepaard met een lange diep-rode jas met een grote zwarte (nep)bont-kraag, dus al met al val ik best snel op, wat ik helemaal niet erg vind. Uit het niets werd ik aangesproken door een dame in de bus van een jaar of 40/50, welke mij vroeg naar de elektrische ondersteuning. Toen we aan de praat raakte vroeg ze me of ik nog kan lopen, wat ik meestal uberhaupt al een vervelende vraag vind, want wat doet dat er nou toe? Toen ik vertelde over mijn ziekte begon ze zelf te vertellen over haar eigen kwalen en dat ze ook chronisch ziek was.

In het begin begon ze over haar eigen ziekte te vertellen, wat ik niet erg vind.  helemaal prima als je dat zelf wilt. Maar na een tijdje kwam het over alsof ze haar ziekte met die van mij vergeleek. En helaas merk ik dat dit vaker voorkomt dan ik dacht.

Ik praat altijd makkelijk, en heb geen enkel probleem om over mijn ziekte te vertellen. Maar op de één of andere manier weten mensen altijd iemand in hun eigen kring te vinden die exact diezelfde ziekte heeft, of ze hebben zelf een compleet andere ziekte, en dus begrijpen ze hoe moeilijk ik het heb. 

Wat ze niet weten is dat ik best prima met mijn ziekte om ga. Zij weten niet dat die rolstoel die ik onder mijn kont heb, mijn vrijheid en blijheid is. Ze weten niet dat ik naast mijn ziekte veel meer ben.

Want waar ik ook over mijn ziekte vertel, ik krijg altijd hetzelfde antwoord: Ach wat naar!

"zucht....."

Herkenbaar?


3 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken

Rolltalk

Stel hier je vraag aan de leden van de community of vertel jouw persoonlijke verhaal.

Back to top