Skip to Content

Wat houdt jou vandaag bezig? Vind hier direct antwoord op jouw vragen!

Naar je werk of school, vrienden bezoeken, een museum bezichtigen, naar een pretpark...als dit niet (meer) kan met de auto, zijn er nog genoeg mogelijkheden om ergens te komen. Zo is er het openbaar vervoer, de regiotaxi, de Valys-bus of zijn er particuliere initiatieven. En als alleen reizen lastig is door je beperking, kun je misschien een OV-begeleiderspas aanvragen. Hier vind je alles over reizen met een rolstoel.

Als je voor zes maanden of langer een rolstoel of scootmobiel nodig hebt, kun je via de gemeente ondersteuning krijgen via de Wmo. De Wmo betekent: wet maatschappelijke ondersteuning en is een wet die ervoor zorgt dat je mee kan blijven doen aan de samenleving en zoveel mogelijk zelfstandig kan blijven wonen.Je kiest dan voor zorg in natura of voor een persoonsgebonden budget (pgb). Je kunt zelf kiezen en bepalen.

Een rolstoel moet passen bij jouw lichaam, jouw leven en jouw leefomgeving. Als jij langdurig een rolstoel of scootmobiel nodig hebt of als je kind of een dierbare dat nodig heeft, is het belangrijk om goed advies in te winnen bij bijvoorbeeld een ergotherapeut (ergotherapie helpt mensen zelfstandiger te worden bij de dagelijkse bezigheden), je huisarts, het revalidatieadviescentrum of de adviseur van een thuiszorgwinkel. Lotgenoten en patiëntenorganisaties kunnen jou ook advies geven.

Een rijbewijs maakt je mobiel en zelfstandig en vaak minder afhankelijk. Als je in een rolstoel terecht komt en je had daarvoor al een rijbewijs, vraag je je misschien af of je nog kan autorijden. Of dat je je rijbewijs kan halen als je nog geen rijbewijs had. Een beperking hoeft geen obstakel te zijn om veilig en verantwoord de weg op te kunnen, omdat een auto (of motorfiets) vaak technisch aangepast kan worden. Hoe je dat aanpakt, lees je hieronder.

Je kunt er voor kiezen om je rolstoel zelf te selecteren en zelf te betalen, maar dan krijg je daarna geen vergoeding meer. Wil je wel een vergoeding - je hebt namelijk recht op zorg en hulpmiddelen, zoals een rolstoel - dan regel je dat via de Wet maatschappelijk opvang (Wmo) bij jouw eigen gemeente.

Als je in een rolstoel terecht komt, is dat vaak erg wennen. Allerlei vragen spoken door je hoofd: Hoe werkt zo’n ding? Hoe kom ik er mee in de stad? Hoe kom ik op mijn werk? Hoe gaat mijn kind er zelf mee naar school? Zodra je meer weet hebt van de ins en outs krijg je meer zelfvertrouwen, onderneem je veel meer en voel je je minder afhankelijk. Want weten hoe je met je rolstoel omgaat, vergroot je zelfstandigheid en je leefwereld!

Als jij of je kind in een rolstoel terecht komt, vraag je je misschien af hoe je je studie of werk weer oppakt of gaat aanpakken? Welke mogelijkheden er zijn om naar je werk of naar school te gaan? Stel je loopt studievertraging op doordat je in een rolstoel terecht bent gekomen, wat is daar aan te doen? En wat als je werkgever je ontslaat of als je gekeurd moet worden voor arbeids(on)geschiktheid? Hieronder is het een en ander op een rijtje gezet.

Back to top