Skip to Content

Op zoek naar antwoorden op allerlei praktische vragen? In de Rollerwiki verzamelen we antwoorden.  Mis je iets, laat het ons dan weten.

  • Persoonlijk
  • Lifestyle
  • Vrije tijd
  • Werk & studie

Er zijn veel verschillende manieren om rollend door het leven te gaan, maar welke past nu eigenlijk goed bij jou? Elk hulpmiddel heeft zijn eigen specificaties en dus ook voor ieder gebruik weer voor- en nadelen. Hierbij zetten we er een paar op een rij.

Ben je in verwachting van een kleintje, of heb je al één of meerdere mini’s van jezelf rondlopen? Het is nooit te laat om te leren. Laat je inspireren door alle handige hulpmiddelen die beschikbaar zijn. En lees alle tips die wij samen met een aantal rollers voor je op een rijtje hebben gezet.

Als je een handicap hebt, kan het fijn zijn om een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) te hebben. Daarmee mag je op speciale gehandicaptenparkeerplaatsen (GPP’s) parkeren. Soms kun je met deze kaart ook gratis parkeren of op plekken staan waar anderen dat niet mogen.

Het kan lastig(er) zijn om met een handicap aan het werk te komen. Bijvoorbeeld omdat je bepaalde voorzieningen nodig hebt of omdat er vooroordelen bestaan over mensen met een handicap. Gelukkig zijn er verschillende organisaties die je verder kunnen helpen. Daarnaast kun je in sommige gevallen een (aanvullende) uitkering krijgen als je niet (volledig) kunt werken.

In 2015 zijn een aantal wetten die betrekking hebben op mensen met een ondersteuningsvraag gedecentraliseerd; ze worden niet meer uitgevoerd door de centrale overheid maar door lokale gemeenten. Die transitie is geregeld in de Participatiewet.

Als je chronische ziekte of handicap je arbeidsmogelijkheden beperkt, kun je recht hebben op een Wajong. De Wajong bestaat sinds 1998. Hoe vraag je ‘m aan? Wanneer kun je er een krijgen? Wat zijn je verplichtingen?

Mensen in dezelfde situatie begrijpen je vaak net wat beter. Ze hebben soms de beste tips en hebben uit eigen ervaring misschien wel dé oplossing voor jouw huidige breinbreker. Maar waar vind je nu zo iemand? Daarom hebben we een overzicht gemaakt van (online) plekken waar je mede-rollers kunt tegenkomen. Van sporten tot op vakantie gaan en daten. Je vindt ze allemaal hier! Tip: een Facebook-account hebben is wel handig.

Wie voor lange tijd een hulpmiddel nodig heeft om in en om het huis zelfredzaam te zijn, kan hulp vragen bij de gemeente. Dit gaat via de Wmo; de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Als je voor langere tijd een rolstoel nodig hebt, doe je er goed aan een rolstoel op maat aan te schaffen. Er zijn veel verschillende rolstoelen en verschillende opties, daarom is het goed om een beetje achtergrondkennis te hebben. 

Met een persoonsgebonden budget (pgb) bepaal je zelf wie uw zorgverlener wordt. Bij zorg in natura bepaalt de gemeente, zorgverzekeraar of het zorgkantoor welke zorgorganisatie of leverancier jou zorg of voorziening levert. Maar hoe kies je nou het juiste?

Studeren met een functiebeperking kan veel voeten in de aarde hebben. Daarom is het belangrijk om op tijd te beginnen met oriënteren om te weten wat de mogelijkheden zijn. Sommige dingen zijn centraal geregeld, sommige zaken zullen per onderwijsinstelling verschillen.

Als je in een rolstoel terecht komt of door een progressieve ziekte steeds minder kan, zijn er vaak aanpassingen nodig aan je woning. Denk dan aan een aangepaste keuken, badkamer, een helling, een lift of een oplaadpunt voor je scootmobiel. Welke woningaanpassingen zijn er? Waar heb je recht op en hoe zorg je ervoor dat je woning aangepast wordt?

Voor rollers kunnen vakanties een uitdaging zijn. Vervoer, verblijf en de toegankelijkheid van attracties en natuur, het zijn allemaal dingen waar je vaak wat werk in moet steken. Maar laat dat je niet tegenhouden, want er kan heel veel met een beetje voorbereiding!

Als je in een rolstoel zit, is het vaak lastig om goede (rol)kleding te vinden. Want in een rolstoel beweeg en zit je anders. Gelukkig zijn er heel wat merken met kleren voor rollers. Inclusief mondkapjes en leuke T-shirts met opdruk. Want het mag ook wel eens grappig zijn.

Wie in een rolstoel zit, merkt bijna dagelijks hoe lastig het kan zijn om ergens heen te gaan. Is een restaurant ook geschikt voor rolstoelen? Is er een toilet voor rolstoelgebruikers? Hoe vraag je hulp aan in de trein? Deze apps kunnen je hierbij helpen.

Hulpmiddelen kunnen het rollende leven een stuk makkelijker maken. Maar het is best lastig om het juiste hulpmiddel te kiezen, want er is zoveel te vinden op dat gebied. En dan is altijd de vraag of het ook wordt vergoed. Wij zetten op een rij waar je goede en betrouwbare informatie vindt over hulpmiddelen.

Grote veerbedrijven bieden vaak goede faciliteiten in de haven en op de veerboot voor rollers, zoals een hellingbaan, liften en rolstoelvriendelijke toiletten. Veerpontjes in Amsterdam zijn ook geschikt voor rollers.

Oud paralympiër Kees-Jan van der Klooster leert mensen bewegen in en rolstoel. En hoe!

Een ergotherapeut kan je leren hoe je met je stoel omgaat en kan je tips geven.

Er zijn heel veel mogelijkheden om je auto aan te passen, zodat je ook als rolstoelgebruiker, (weer) veilig kan autorijden.

Als je in een rolstoel zit kan je rijgeschiktheid in het gedrang komen. Hoe werkt dat met gezondheidsverklaringen, het CBR en aanvragen?

Hoe haal je je rijbewijs in een rolstoel? Dat is vaak geen probleem, maar we hebben wel wat handige dingen op en rijtje gezet.

Als je een geldig rijbewijs hebt maar in een rolstoel terecht komt, kan je je afvragen of je nog veilig kan rijden. Wij zetten op en rij wat je dan kan doen.

De WIA is een uitkering bij langdurige arbeidsongeschiktheid. WIA is een vangnet voor werknemers die arbeidsongeschikt zijn geraakt. Wat als je het niet eens bent met het UWV?

Hoe wordt er nou bepaald in hoeverre je arbeidsgeschikt bent? Wat heeft dat voor gevolgen?

Soms vergoeden zorgverzekeraars het gebruik van trein, bus of taxi door rolstoelgebruikers. Op de website van jouw zorgverzekeraar kun je hier meer informatie over vinden.

Medisch vervoer (ziekenvervoer) is vervoer naar en van een ziekenhuis, zorgverlener of instelling. In sommige gevallen vergoedt de zorgverzekeraar het vervoer. Dit hangt af van het soort vervoer, de ziekte die iemand heeft en waar iemand naartoe moet.

Reis je buiten je regio voor een sociaal of recreatief doel en is je bestemming meer dan 25 km verwijderd van je woonadres? Dan kun je gebruik maken van de Valys-bus. Daarvoor heb je een Valyspas nodig.

Met een Wmo-taxipas kun je tegen gereduceerd tarief reizen met de regiotaxi binnen vijf zones (tot 25 km) vanaf je woonadres. Soms rijdt de taxi langs andere adressen om reizigers op te halen of weg te brengen en kan de rit wat langer duren. Vandaar dat de regiotaxi ook wel deeltaxi wordt genoemd.

Reizen met de tram, bus of metro kan natuurlijk ook in een rolstoel. Per vervoerder kan het verschillen welke mogelijkheden zij bieden. Hier vind je links naar de informatie over de toegankelijkheid van tram, bus, metro in Nederland per vervoerder.

Als je niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunt reizen, kun je een OV-begeleiderspas aanvragen.

De NS biedt ondersteuning bij het reizen met de trein zoals: hellingbanen om in de trein te komen, reisassistentie of een OV-begeleiderspas.

Naar je werk of school, vrienden bezoeken, een museum bezichtigen, naar een pretpark...als dit niet (meer) kan met de auto, zijn er nog genoeg mogelijkheden om ergens te komen. Zo is er het openbaar vervoer, de regiotaxi, de Valys-bus of zijn er particuliere initiatieven. En als alleen reizen lastig is door je beperking, kun je misschien een OV-begeleiderspas aanvragen. Hier vind je alles over reizen met een rolstoel.

Een rijbewijs maakt je mobiel en zelfstandig en vaak minder afhankelijk. Als je in een rolstoel terecht komt en je had daarvoor al een rijbewijs, vraag je je misschien af of je nog kan autorijden. Of dat je je rijbewijs kan halen als je nog geen rijbewijs had. Een beperking hoeft geen obstakel te zijn om veilig en verantwoord de weg op te kunnen, omdat een auto (of motorfiets) vaak technisch aangepast kan worden. Hoe je dat aanpakt, lees je hieronder.

Zoeken

Zoeken

Deze WIKI is continu in ontwikkeling, en nog niet perfect. Aanvullingen, suggesties en verbeteringen worden gewaardeerd.

Help bij het verbeteren van de WIKI

Geef een suggestie voor de verbetering van dit artikel.

Geef een tip!
Back to top