Werk & studie
25 juni 2020 12:35
|Aangepast 4 november 2021 09:23
Bezwaar maken/herkeuring WIA
De WIA is een uitkering bij langdurige arbeidsongeschiktheid. WIA is een vangnet voor werknemers die arbeidsongeschikt zijn geraakt. Wat als je het niet eens bent met het UWV?
Als je gezondheid verbetert of verslechtert, kan het dat het UWV jou wil herkeuren of kan je zelf een herkeuring aanvragen. De herkeuring kan gevolgen hebben op de hoogte van je WIA-uitkering.
[kader]
Werk: WIA en WAO
De WIA is een uitkering bij langdurige arbeidsongeschiktheid. WIA is een vangnet voor werknemers die arbeidsongeschikt zijn geraakt. De afkorting staat voor: Wet Werk en Inkomen naarArbeidsvermogen. Het UWV keert deze uitkering uit. De WIA heeft de oude WAO-regelingvervangen. Had je voor 2006 al een WAO-uitkering? Dan behoud je deze.
Er zijn twee WIA-uitkeringen: de WGA-uitkering en de IVA-uitkering.
Je krijgt een WGA-uitkering als je minstens 35%, maar minder dan 80% arbeidsongeschikt bent.
Je krijgt een WGA-uitkering als je minstens 80% arbeidsongeschikt bent. Je bent dan tijdelijk arbeidsongeschikt, want er moet wel een aannemelijke kans op herstel zijn.
Je krijgt een IVA-uitkering als je minstens 80% arbeidsongeschikt bent en er weinig of geen kans op herstel is.
Een cliëntondersteuner geeft hulp en advies bij het aanvragen en organiseren van zorg. Deze denkt met jou mee en zoekt samen met jou naar oplossingen en kan jou wellicht ookondersteunen bij werk en studie. Cliëntondersteuning is gratis en onafhankelijk. Als je toegang hebt tot de Wet langdurige zorg (Wlz) kan jouw zorgkantoor https://www.ciz.nl/client/clientondersteuning vertellen wie deze ondersteuners in jouw buurt zijn. Als je nog geen toegang hebt tot de Wlz, kun je voor cliëntondersteuning terecht bij je gemeent of vraag dit na bij jouw zorgkantoor https://www.ciz.nl/client/clientondersteuning.
Sommige gemeenten werken met buurtteams. Een buurtteam wil dat iedereen, van jong tot oud, met of zonder beperking deelneemt aan de samenleving.Een buurteam denkt met je mee en ondersteunt waar nodig. Zoek op internet of er in jouw gemeente ook buurtteams zijn of vraag dit na bij je gemeente.