Skip to Content

Rolstoelen

Als je voor langere tijd een rolstoel nodig hebt, doe je er goed aan een rolstoel op maat aan te schaffen. Er zijn veel verschillende rolstoelen en verschillende opties, daarom is het goed om een beetje achtergrondkennis te hebben. 

Meestal vraag je een rolstoel aan bij het WMO-loket van jouw gemeente. Als je een extra rolstoel nodig hebt voor school, studie of werk, regel je dit via het UWV. Wil je een sportrolstoel aanvragen, dan meld je je bij het WMO-loket.

Je hebt daarbij recht op cliëntondersteuning en advies van een ergotherapeut. Meer informatie over die ondersteuning vind je op de Roller-wikipagina over de WMO.

Soorten rolstoelen

Er zijn veel verschillende rolstoelen. Wil je bijvoorbeeld zelf rollen of word je geduwd, dan maakt dat een verschil. Hetzelfde geldt voor elektrische aandrijving; heb je een stoel nodig die volledig elektrisch is of heb je liever alleen wat ondersteuning? Het is goed om je vooraf te oriënteren op welke soorten stoelen er zijn.

Elke twee jaar wordt de Supportbeurs georganiseerd, een beurs voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Veel leveranciers en bouwers van rolstoelen komen daarheen met hun hulpmiddelen, zodat je direct informatie kunt inwinnen, veel dingen kunt uitproberen en met rollen kunt oefenen.

Daarnaast is het van belang om goed na te denken over waar je de stoel precies voor wilt gebruiken. Is hij bijvoorbeeld specifiek om mee te sporten? Of wil je er een bepaalde handbike aan koppelen? Dan moet je daar bij het aanschaffen rekening mee houden.

Soms is het raadzaam om contact op te nemen met een ergotherapeut. Vanuit de basisverzekering wordt 10 uur ergotherapie per jaar vergoed. Je kunt zelf een therapeut zoeken of advies vragen bij een revalidatiearts, als je die hebt. Als je het eigen risico voor dat jaar nog niet (volledig) verbruikt hebt, zal je de behandeling zelf moeten betalen.

Het eigen risico is het drempelbedrag dat verzekerden vanaf 18 jaar moeten betalen zodra ze zorgkosten maken die vallen onder de basisverzekering.

Goed zitten

Wil jij weten of je goed zit én rijdt in je handbewogen of elektrische rolstoel? Ga dan naar de site van Check je zit en doe de Check je zit screening . Je krijgt dan direct tips die je kunt toepassen.

Soms is het nodig om contact op te nemen met je rolstoelleverancier. Heb je al langere tijd pijn of last van vermoeidheid, of is er een ander probleem? Neem dan contact op met een ZitAdviesTeam. Deze teams zijn onderdeel van revalidatiecentra en bestaan uit een ergotherapeut, fysiotherapeut en revalidatiearts.

Als je een indicatie van je huisarts of een medisch specialist hebt, vergoedt de zorgverzekeraar dit meestal vanuit de basisverzekering. Soms wordt het verrekend met het eigen risico. Als je dat nog niet (volledig) verbruikt hebt in dat jaar, zal je de hulp van het ZitAdviesTeam zelf moeten betalen. Voor meer duidelijkheid bel je je zorgverzekeraar.

Bijzonderheden op en aan je rolstoel

Behalve de rolstoel zelf, zijn bepaalde onderdelen aan je rolstoel ook heel erg belangrijk. Je kunt daarbij denken aan een bijzonder zitkussen, dat bijvoorbeeld doorzitplekken helpt voorkomen of je goed op je plek houdt. Ook hebben veel mensen anti-kiepwielen, zodat je niet achterover kunt vallen. Nadeel van deze wielen is wel dat je de mogelijkheid verliest om op je achterwielen te rijden, dus een hogere stoep kom je dan misschien niet op.

Ook de behoefte aan (een vorm van) armsteunen, een werkblad, spaak- en kledingbeschermers kan per persoon verschillen. Deze toevoegingen zijn voor geen enkele rolstoel hetzelfde, daarom is het goed om met je leverancier te bespreken wat je nodig hebt. Die kan jou dan ook vertellen wat er vanuit de WMO vergoed wordt en welke dingen je misschien zelf moet betalen.

Daarnaast zijn er accessoires die je kunt aanschaffen bij je rolstoel, denk aan een speciaal rolstoeltasje of een bidonhouder. Bij Scouters kun je veel handige accessoires vinden, maar ook informatie over (andere) grote en kleine hulpmiddelen en onderdelen, zoals een goed zitkussen.

Ben je op zoek naar meer informatie over de beste elektrische ondersteuning voor je rolstoel? Dan kun je de handig keuzehulp voor rolstoelaandrijvingen van Scouters raadplegen om je te helpen bij het maken van een goede keuze.

Zelf kopen

Als je zelf een hulpmiddel koopt, kan dit niet achteraf vergoed worden door de WMO. Een rolstoel vervangt in feite je benen, daarom is het belangrijk om goed te weten wat je koopt. Je kunt je plan daarom eerst bespreken met je omgeving, je (huis)arts en een ergotherapeut.

Het is goed om verschillende zaken uit te proberen en te testen voordat je iets aanschaft, zodat je weet wat voor jou belangrijk is. Ook is het belangrijk om te letten op garantievoorwaarden en het onderhoud. Wanneer je een tweedehands hulpmiddel koopt, is het van belang om goed op te letten hoe het hulpmiddel is onderhouden. Koop je bij een bedrijf, controleer dan ook of er garantie wordt gegeven en welke voorwaarden daarvoor gelden.

Extra informatie

Voorzieningen voor werk of onderwijs gaan via het UWV. 

Tijdens de Supportbeurs kun je om het jaar veel informatie verzamelen en hulpmiddelen uitproberen.

Informatie over goed zitten vind je bij Check je zit .

Bij Zorgwijzer kun je meer lezen over de vergoeding van ergotherapie.

Informatie over allerlei handige hulpmiddelen en accessoires kun je vinden bij Scouters. Zoals de keuzehulp rolstoelaandrijving.

Er bestaan ook verschillende (facebook)groepen waar je met andere rollers of mensen met dezelfde handicap kunt praten over hulpmiddelen. Kijk hier voor een grote lijst met contactgroepen


0 mensen hebben gereageerd

Zoeken

Zoeken

Deze WIKI is continu in ontwikkeling, en nog niet perfect. Aanvullingen, suggesties en verbeteringen worden gewaardeerd.

Help bij het verbeteren van de WIKI

Geef een suggestie voor de verbetering van dit artikel.

Geef een tip!
Back to top