Heb jij een tip voor de redactie?
Of een nieuwtje?
Virtual Reality wordt steeds bereikbaarder. Inmiddels zijn er allerlei mogelijkheden. Sommige toepassingen zijn bijzonder interessant voor mensen met een handicap. De belangrijkste vijf praktische voorbeelden vind je hieronder.
Ook met een handicap is de sky de limit! We schreven eerder al over de nieuwe sport handifly, waarbij je vliegt in een indoor windtunnel. Maar er blijven natuurlijk wel grenzen…
Met Virtual Reality (VR) vallen die grenzen weg. Wil je bergbeklimmen, skateboarden of polsstokhoogspringen? In VR is het allemaal mogelijk!
Alle rollers kunnen erover meepraten: wil je met vrienden een biertje pakken, blijkt het café onbereikbaar achter een hoge stoep. Of sta je voor de ingang van de bioscoop, maar zit het rolstoelplatform onlogisch aan de andere kant van het gebouw. Voor rollers zijn dit dagelijkse ergernissen die nu eenmaal bij het rollende leven horen.
Virtual Reality kan dit probleem oplossen, want met VR kun je vooraf rondkijken in nieuwe gebouwen en steden. Dan kun je vanuit huis een toegankelijke route uitstippelen, naar toegankelijke gebouwen.
Binnen de revalidatie zie je Virtual Reality ook steeds vaker. Met speciaal ontwikkelde games kun je je motoriek spelenderwijs verbeteren, wat het eindeloze oefenen veel minder saai maakt. Daarnaast kan VR situaties uit het dagelijkse leven veel makkelijker nabootsen dan in een fysieke ruimte mogelijk is. Zo kun je met VR veel veiliger oefenen.
Fun fact: zelfs als je je een beweging of handeling inbeeldt, stimuleer je al de bijbehorende hersengebieden! Met VR maak je dat inbeelden nóg levensechter.
Het is natuurlijk absurd dat rollers nog altijd tegen ontoegankelijke gebouwen aanlopen. Ook hier kan Virtual Reality uitkomst bieden: architecten kunnen hun ontwerpen met VR vooraf vanuit alle hoeken bekijken. De toegankelijkheid van toekomstige gebouwen is zo eenvoudig te testen, nog voordat er één steen gelegd is!
Ook testteams van mensen met een handicap kunnen dankzij VR alvast in het virtuele gebouw rondlopen en ontoegankelijke, gevaarlijke en onhandige situaties aankaarten.
Tot slot kan Virtual Reality lopers een inkijkje geven hoe het is om als roller door het leven te gaan. Ontwikkelaars zijn bezig om het leven met allerlei handicaps in de virtuele wereld te vangen. Zo kunnen familieleden, vrienden en zorgverleners zelf ervaren hoe het is. Dankzij die ervaring zullen ze beter begrijpen hoe het leven voor een roller is!