Skip to Content
Terug naar het overzicht

Altijd al willen weten waar je als roller lekker maar ook toegankelijk kan eten? Dan moet je de website van Judith bezoeken. Want alleen maar eten bij het bekende wegrestaurant met de gouden bogen gaat op den duur ook vervelen. Op toegankelijkuiteten.nl zet ze alle rolstoeltoegankelijke restaurants voor je op een rijtje. Laat je inspireren door Judith! Heb je zelf nog tips? Laat het ons vooral weten!

Volgens judith
‘’De horeca moet toegankelijk zijn voor iedereen!, Maar op dit moment zijn er zoveel mensen die nog teveel belemmeringen tegenkomen in de horeca. Dat is zo ontzettend jammer. want ik wil als roller gewoon met mijn vrienden uit eten kunnen gaan’, vertelt Judith.

Goede toegankelijkheid van horeca, daar is toch iedereen bij gebaat?

‘’Er zijn een tal van voorbeelden die ik kan opnoemen om te benadrukken hoe belangrijk toegankelijkheid voor mij en alle andere rollers is. Een situatie blijft mij eeuwig bij. Ik was een dagje uit in Zwolle, in de winter. Het was erg koud en ik had enorm de behoefte om af en toe de warmte op te zoeken. door het zitten in mijn elektrische rolstoel beweeg ik niet zoveel waardoor ik het sneller koud krijg. Helaas werd het een gigantische zoektocht om een toegankelijk restaurant te vinden wat uiteindelijk niet gelukt is’’, vertelt Judith.

Vaak zeggen restaurants toegankelijk te zijn, maar wij rollers weten als geen ander dat toegankelijkheid niet stopt bij een brede ingang waardoor een rolstoel naar binnen kan. Het komt te vaak voor dat toiletten niet toegankelijk zijn omdat de toilet alleen te bereiken is via een trap naar boven.,

Helaas  hebben restauranteigenaren dit zelf ook niet altijd in de hand omdat zij moeten voldoen aan specifieke zelf, want ook zij hebben te maken met wet- en regelgeving. Daarom is het noodzakelijk voor rollers dat er een soort register komt , waar je kan nagaan welke toegankelijke horecagelegenheden er in de omgeving zijn.

Tijdens de zoektocht in Zwolle kwam Judith van alles tegen ;, te hoge stoepen waar ze met haar elro niet opkwam, een hoge trap naar de ingang, een toilet op de eerste etage of een vol restaurant.

Uiteindelijk ben ik vertrokken naar een hotel verderop, de enige horecagelegenheid waar ze wel terecht kon. ‘’Ik werd er zo intens verdrietig van dat het op die vervelende manier moest. Het is namelijk geen uitzondering, rollers maken dit dit dagelijks mee. En eigenlijk van de zotte dat ik nergens terecht kon in Zwolle. Ieder mens moet spontaan uit eten kunnen’’, voegt Judith toe.

Stichting Toegankelijk Uit Eten

Die bewuste dag was voor haar het moment dat ze niet langer teleurgesteld wilde worden. Ze zette haar nare gevoel om in actie! Judith is gestart met het testen van restaurants en inmiddels zijn er al 100 horecagelegenheden door haar persoonlijk getest. Haar werk heeft een maatschappelijk doel, waar veel meer mensen belang bij hebben. Om deze reden heeft ze in mei 2020 een stichting opgericht: Stichting Toegankelijk Uit Eten. Inmiddels heeft de stichting de ANBI status, omdat zij geen winstoogmerk hebben. ‘’We hopen met de stichting een duidelijk register te creëren op onze website, zodat mensen met één klik op de knop een toegankelijk restaurant kunnen vinden. En ik weet zeker dat het mensen heel veel teleurstelling en energie scheelt. Hoe fijn is dat, dan hoeven ze alleen maar te genieten van een onbezorgd avondje uit. Soms is de oplossing zo makkelijk, maar mensen staan er niet bij stil’’, zegt Judith.

Bizarre situaties

Er is nog een belangrijke reden waarom Judith zo graag haar doelen wil bereiken met de stichting. Ze heeft namelijk ervaren dat het in Nederland voelt alsof ze lastig is, vanwege haar beperking. En ze realiseert zich daarbij ook dat dit niet alleen voor haarzelf geldt. ‘’Men weet niet hoe ermee om te gaan: mensen in een rolstoel. Ik kan weer een waslijst opnoemen van bizarre situaties en deze keer zal ik er weer een aantal benoemen: het niet krijgen van een menukaart, mijn eten wordt ongevraagd in stukjes gesneden, mensen zien mij niet en spreken de ander aan met wie ik ben. En tot slot, want dit is wel de kers op de taart, werd laatst aan mijn moeder gevraagd wat ik wilde drinken’’, vult Judith aan.

Dit zijn geen incidentiele situaties, maar wekelijkse kost voor Judith en vele andere rollers. Dat wil niet zeggen dat elke roller dit meemaakt, maar het gebeurt echter nog steeds. ‘’Wij rollers zijn niet lastig, maar we zijn mensen in een rolstoel die net als ieder ander normaal behandeld willen worden. Ik wil mij niet steeds weer moeten bewijzen, zodat ik een avond onbezorgd en bovenal zelfstandig uit eten kan’’, zegt Judith.

Waarop wordt de toegankelijkheid beoordeeld?

De horecagelegenheden worden op verschillende punten beoordeeld waaronder de entree, de deuren, drempels, parkeerplaatsen, ondergrond, inpandige drempels, oprijplaten, alternatieve routes, toiletten, betalingsmogelijkheden, hulphonden en tafelpoten. En nu zie ik je denken: tafelpoten? ‘’Bij tafels met een centrale midden poot kan elke roller gemakkelijk aanschuiven. Maar, bij een tafel met vier poten komt het nog weleens voor dat het met een elektrische rolstoel niet lukt om goed aan tafel te zitten’’, legt Judith uit. En als je dan net een roller bent met een elro, zou het uitermate vervelend zijn als je niet op een normale manier aan tafel kunt zitten. Dit soort punten worden helaas vaak vergeten bij verbetering van toegankelijkheid.

Het doel van de stichting is om een register te realiseren op landelijk niveau, waarbij alle provincies aan bod komen. Leuk en handig om te weten: iedereen is vrij om te testen en beoordelingen te melden bij de stichting. Op de website staat een handige recensielijst waarvan je gebruik kunt maken om de horecagelegenheid te beoordelen. En mocht je graag iets meer doen om je steentje bij te dragen. Neem dan gerust contact op met Judith! Ze is nog op zoek naar meerdere vrijwilligers, zodat de stichting nog meer kan bereiken!

De lente komt langzaam dichterbij! Op zoek naar een rolstoelvriendelijk terras waar je goed bier kan drinken in je rolstoel? Wij zetten er 15 voor je op een rijtje https://wijrollen.nl/artikelen/eindelijk-weer-borrelen-15x-rolstoelvriendelijke-horeca/


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top