Skip to Content
Terug naar het overzicht

Als Project Officer Diversity & Inclusion is Sven Romkes dagelijks voor ABN AMRO op zoek naar talenten met een beperking. Door zijn cerebrale parese weet hij zelf hoe het is om te solliciteren in een rolstoel. Voor zijn werk houdt hij regelmatig sollicitatiegesprekken met rollers. Hier zijn twee flaters die hij vaak tegenkomt en twee tips waardoor je juist een goede indruk maakt.

Haal die kralen uit je wielen!

Het lijkt een voor de hand liggende tip, maar kleed je fatsoenlijk. Trek kleren aan die passen bij de functie en het bedrijf waar je wil werken. Dat geldt natuurlijk voor iedereen, maar voor rollers is het helemaal belangrijk om een goede eerste indruk te maken. De juiste aankleding geldt ook voor je rolstoel. Dus… haal die kraaltjes uit je wielen! Je gelooft het misschien niet, maar ik maak te vaak mee dat een sollicitant als een tingelend circus door de grote echoënde entreehal van het hoofdkantoor rolt. Dan wordt het moeilijk om iemand nog serieus te nemen.

Doe het zelf

Doe een sollicitatiegesprek altijd zelf. Neem nooit je ouders of je job coach mee tijdens het gesprek. Je verwacht het niet, maar veel ouders zijn zo overbezorgd dat ze mee willen. Ze verpesten het, omdat ze door hun aanwezigheid uitstralen dat ze niet volledig geloven in het talent van hun kind. Er was eens een moeder die tijdens de sollicitatie over haar zoon zei: “U moet het goed begrijpen, hij is een probleem waar ik mijn hele leven mee te maken heb.” En die jongen knikte ook nog! Sowieso wil ik graag dat mensen hun sollicitatiegesprek zelf doen. Als het je niet lukt om zelfstandig een goed sollicitatiegesprek te voeren, dan zou ik eerst daaraan werken. Pas als je dat kan, ben je klaar om te solliciteren.

Een werkgever zit ook op jou te wachten

Durf er te zijn. Laat zien wat je talenten zijn en geef niet op. Veel mensen in een rolstoel denken bij voorbaat dat een werkgever niet op ze zit te wachten. Maar dat is helemaal niet waar. Een werkgever zit altijd te wachten op hardwerkend gemotiveerd talent met doorzettingsvermogen. Ik heb het ook wel meegemaakt dat ik een heel goed sollicitatiegesprek had gehad, maar dat degene die het gesprek met mij had gevoerd dacht: ‘ik heb geen zin in een gehandicapte’ en mij afwees. Hij werd teruggefloten door zijn eigen organisatie. Ik werd alsnog aangenomen en heb daar een aantal jaren gewerkt. Dus onderschat jezelf en werkgevers nooit.

Wees eerlijk en duidelijk over wat je nodig hebt

Wees eerlijk en helder over je beperking en wat je nodig hebt om goed te functioneren. Ga niet achterover leunen en verwacht niet dat alles voor je geregeld wordt. Je moet het zelf doen. Dat kan best lastig zijn. Zo is meteen duidelijk dat ik in een rolstoel zit, maar dat mijn CP ook betekent dat ik een ramp ben op het gebied van plannen en ruimtelijke oriëntatie, kun je niet meteen zien. Ik vond het lastig om dat toe te geven aan mijn werkgever. Daardoor ging ik over mijn grenzen heen, waardoor ik buiten mijn werk doodmoe was. Toen ik aangaf hoe het bij mij werkte en wat ik nodig had, kon mijn werkgever daar rekening mee houden en ging ik veel beter functioneren. Hoe beter je duidelijk kan maken wat je kan en wat je niet kan, hoe meer kans je maakt.

 

Heb jij nog sollicitatietips of ken jij een expert met zinnige sollicitatietips? Reageer hieronder.


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top