Heb jij een tip voor de redactie?
Of een nieuwtje?
De lanen op, de paden in. Of de bladeren nou oranje kleuren of de verse knoppen opbloeien, een rondje natuur is een van de beste manieren om even op te laden. Zeker zijn dat je de bossen, heide en velden moeiteloos doorkruist? Waar vind je de beste rolstoelvriendelijke routes van Nederland?
Wij zetten een aantal rolstoeltoegankelijke routes voor je onder elkaar zodat jouw volgende bezoek aan de natuur op rolletjes verloopt.
De Leuvenumse bossen – 2 kilometer
De ultieme route door het bos vind je in Ermelo. In de lommerrijke Leuvenumse bossen volg je de kronkelende oevers van de langste beek op de Veluwe. Tussen de gigantische beuken kun je vanaf het hal verharde pad elk seizoen andere dieren en planten spotten.
Schaapskooi Veluwezoom – 2.5 kilometer
Als rond augustus de uitgestrekte heide paars kleurt, is dat hét moment om door Nationaal Park Veluwezoom in Gelderland te struinen. Een stevig zigzagpad leidt je door kleurrijke velden naar het uitzichtpunt. Bij de heuvels kan een helpende hand af en toe nodig zijn. Maar het uitzicht is dat meer dan waard.
Landgoed Voorstonden – 2 kilometer
|Ruim 200 jaar geleden beleefde Landgoed Voorstonden zijn glorietijd als buitenhuis. Maar nog steeds hangt de rijkdom van weleer tussen de bladeren. De elegante vijvers, boskamers en romantische bruggetjes uit het oorspronkelijke ontwerp van tuinarchitect Jan David Zocher jr. werden de afgelopen jaren hersteld. En ze zijn allemaal vanuit een rolstoel te bekijken.
Dwingelderveld – 2,5 kilometer
De meest uiteenlopende vergezichten van de Nederlandse natuur komen samen in Nationaal Park Dwingelderveld. Het familiepad Noordveld voert je door het bos, langs de schaapskooi Achter ’t Zaand en over de natte heide. Die diversiteit zorgt er voor dat Dwingelderveld thuis is voor een gigantische hoeveelheid dieren. Zo vind je hier alle Nederlandse slangensoorten en kan je zelfs kraanvogels tegenkomen. Eén voordeel van het Nederlandse vlakke landschap: de uitzichten over de heide strekken haast oneindig ver.
Eiland Tiengemeten – 8,2 kilometer
Neem de pont bij het Haringvliet en ontdek het eilandje Tiengemeten in Zeeland. Wie zijn ogen goed openhoudt spot naast de zachtaardige Schotse hooglanders ook reeën, bevers en misschien zelfs de koning der roofvogels, de zeearend. De route van 8,2 kilometer bestaat compleet uit verhard pad. Alleen de helling aan het eind vraagt eventueel om een zetje. Wie liever kort een frisse neus haalt, hoeft dit gebied niet te mijden. De route bestaat uit twee delen die ook los te ontdekken zijn.
Kamp Oranje & Ybenheer bij Fochteloo – 2,5 kilometer
Voor een snufje historie maak je een rondje in Friesland. In 1940 stonden in het gebied rond Oosterwolde verschillende barakken als onderdeel van Joodse werkkampen. De meeste werden na de Tweede Wereldoorlog gesloopt, maar twee zijn behouden onder beheer van Natuurmonumenten. Die liet de natuur zijn grillige gang gaan en zo werden Kamp Oranje en Kamp Ybenheer onderdeel van het Fochteloërveen. Via bordjes langs de route leer je over de geschiedenis van het gebied, terwijl je de weidse bossen doorkruist.
De afgelopen jaren zetten Natuurmonumenten en HandicapNL zich samen in om 40 natuurgebieden in Nederland toegankelijker en rolstoelvriendelijker te maken. Deze natuurgebieden moesten niet alleen gastvrij zijn door hun omvang, bereikbaarheid en spreiding over Nederland, maar kregen door de inzet van het project ‘Natuur toegankelijk voor iedereen!’ ook extra faciliteiten. Het initiatief zorgde voor kortere routes, verharde en brede paden, extra bankjes om uit te rusten, voldoende parkeerplaatsen voor invaliden en invalidentoiletten.
Tijd om de paden op te gaan? Bekijk de complete lijst met rolstoelvriendelijke natuurgebieden hier.
Ken jij een rolstoeltoegankelijke route in de natuur die wij nog niet genoemd hebben? Laat het ons dan vooral weten!