Heb jij een tip voor de redactie?
Of een nieuwtje?
Er zijn veel rollers die helaas (gedeeltelijk) moeten leven van een uitkering. Een peperdure all-inclusive vakantie naar Verweggistan zit er dan niet in. Hierbij een aantal tips hoe je met een beperkt budget toch nog volop vakantie kan vieren.
De beste tip voor het boeken van overnachtingen is natuurlijk dat alles veel goedkoper is buiten het hoogseizoen, Maar voor rollers met een uitkering is dat natuurlijk nog niet goedkoop genoeg.
Het ideale vakantieadres: de aangepaste woning van een andere roller. Even overnachten in een heel andere omgeving en dan alleen reiskosten kwijt zijn. Dit is echt wel de goedkoopste optie als je meerdere dagen weg wil.
Op de site van Matching Houses vind je mogelijkheden in binnen- en buitenland. https://www.matchinghouses.com/.
Deze site is gemaakt door de Engelsman Theo Blackmore, die zelf MS heeft en als belangenbehartiger werkt. Hij was het zat om steeds in ontoegankelijke accommodaties te belanden, die door reisorganisaties als toegankelijk waren aangemerkt.
Huizenruil hoeft natuurlijk ook niet zo officieel te zijn. Misschien ken je wel andere rollers, die zelf op vakantie gaan of ook met jou van huis willen ruilen.
Bij andere rollers logeren of “couch surfen” is misschien ook een optie.
Je kunt een aangepaste tent, vouwwagen, camper of caravan meenemen, maar die moet je dan natuurlijk wel hebben of huren. Misschien heb je geluk en kan je er eentje lenen. Dat zou mooi zijn. Maar zelfs als dat allemaal niet lukt, bieden rolstoelvriendelijke campings aangepaste accommodaties aan. Niet supergoedkoop, maar met hoe meer vrienden je gaat hoe goedkoper het wordt. Als je met een groep(je) gaat, kun je vanaf 10 euro per nacht een fijne stek vinden om te overnachten.
Een paar sites waarop je iets van je gading kan vinden:
Mooiste rolstoeltoegankelijke campings (artikel)
Deze lijst is totaal niet compleet, dus er zijn nog veel meer opties.
En kijk eens naar deze: een rolstoelvriendelijke pipowagen (video):
Natuurlijk kun je naar pretparken en dierentuinen, maar de entreeprijzen lijken soms wel de pan uit te rijzen. Wat zijn nou leuke alternatieve dagjes uit die geen handen met geld hoeven te kosten.
Het ultieme zomeruitje is natuurlijk een dagje strand. Met een rolstoel is dat echter niet zo vanzelfsprekend. Toch wordt er hard gewerkt aan het toegankelijk maken van stranden. Op een aantal locaties kun je speciale strandrolstoelen huren. Met sommige van de rolstoelen kun je zelf een duik nemen, andere zijn geschikt om een lange strandwandeling te maken door het rulle zand. Pia Hendriks houdt op de website Nederland Toegankelijker https://nederlandtoegankelijker.com/ nauwkeurig bij welke voorzieningen waar te vinden zijn. Het actuele overzicht wordt aangevuld in een spreadsheet dat je online kan raadplegen.
Lekker nog een frietje of een ijsje erbij en je hebt een topdag! Tenminste als je niet vergeet je zonnebrand mee te nemen en de rest van de week als tomaat rond rolt.
Hou je wel van water, maar niet zo van zand tot in de kleinste kieren van je lijf? Ook in de zomer blijft Nederland natuurlijk een waterland met vele rivieren en plassen. Ideaal dus om eens een boottochtje te maken. Het actuele overzicht van rolstoeltoegankelijke boten en boottochtjes vind je in een online spreadsheet van Nederland Toegankelijker.
Lekker een frisse neus halen in de natuur in je rolstoel of scootmobiel of juist lekker door het landschap van dorp naar dorp in een aangepaste fiets. Nederland kent steeds meer rolstoeltoegankelijke mogelijkheden. Zo heeft Natuurmonumenten een lijst met toegankelijke natuurroutes.
Een paar van deze routes worden uitgelicht in een eerder artikel. interne link: artikelen/rolstoeltoegankelijke-routes-door-de-mooiste-nederlandse-natuur/
Gaat je rolstoel voor je gevoel niet snel genoeg en wil je grotere afstanden afleggen dan is een handbike of andere aangepaste fietsvoorziening misschien iets voor jou. Fietspaden en oogstrelende fietsroutes zijn er in overvloed in Nederland. Als je je eigen handbike om een of andere reden niet zomaar mee kan nemen is het zelfs mogelijk om een aangepaste fiets te huren. Je vindt een actuele lijst van fietsverhuurpunten in de online spreadsheet van Nederland Toegankelijker.
Het entreekaartje voor een museum hoeft niet heel erg duur te zijn en op de website van musea staat vaak heel goed aangegeven wat de voorzieningen voor de rollende mens zijn. Dus met minimale planning kun je er een leuk en leerzaam dagje van maken.
Voor romantische types en diegenen die van planten of geschiedenis houden is een bezoek aan een botanische tuin of kastelen met kasteeltuinen misschien een idee. Botanische tuinen zijn vaak voor een groot deel rolstoeltoegankelijk, zoals Aboretum Trompenburg in Rotterdam, de Botanische Tuinen van Haren, Leiden en Amsterdam of de Orchidee Hoeve in Luttelgeest. Een toegankelijk kasteelpark is dat in Born. Ook bijvoorbeeld Paleis het Loo of Slot Loevenstein zijn (voor een gedeelte) toegankelijk met een rolstoel en/of scootmobiel. Het is wel handig om ruim van tevoren even de website te checken, omdat sommige voorzieningen alleen op aanvraag beschikbaar zijn en vroegtijdig aangevraagd moeten worden.
Niet iedereen heeft de energie om er steeds maar op uit te trekken. Met wat creativiteit vier je ook een hele fijne vakantie in de buurt en in je eigen huis.
Hoe goed ken jij jouw omgeving eigenlijk? Ga eens op zoek naar leuke rolstoeltoegankelijk routes of wetenswaardigheden over de stad of het dorp waar je woont, Je zult verbaasd zijn over wat je online kan vinden. Voor je het weet, heb je een verzameling van zelfbedachte rolstoeltoegankelijke routes met interessante wetenswaardigheden en hotspots waar je andere rollers ook nog een plezier mee kan doen door ze online te delen.
Je moet elke dag toch lunchen en avondeten. Wat is er dan tegen om dat in een park in de buurt te eten. Boekje mee of een fijn muziekje op je foon en dan lekker in de zon zitten. Of lekker naar andere mensen kijken. Je kunt ook met vrienden afspreken en elk neemt iets te eten en te drinken mee. Is er geen rolstoeltoilet in het park, dat is geen probleem als je een park dichtbij huis zoekt. Dan kun je eventueel nog heen en weer voor een toiletbezoek als dat nodig is.
Heb je een balkon of tuin dan zijn daar goedkope mogelijkheden om daar vakantie te vieren. Natuurlijk kun je tuinfeestjes en barbecues houden voor vrienden. Of er elke dag picknicken. Maar denk er bijvoorbeeld ook eens aan om je balkon op te fleuren met plantjes. Die hoeven heus niet altijd in dure potten te staan. Je kunt veel doen met een paar zaadjes of stekjes en een paar oude potjes, bakjes en gekke spulletjes. Laat je fantasie de vrije loop en creëer een jungle op je balkon
Organiseer een spelletjesmiddag, een griezelfilmavond of een kookworkshop met een paar vrienden bij jezelf thuis. Misschien dat je hen ook inspireert om hetzelfde te doen. Dan heb je gedurende de vakantie steeds weer iets nieuws te doen.
Het weer is druilerig, je bent te moe om gezellig met anderen af te spreken. Je bent echt toe aan een oppepper. Hoe zorg je dan toch voor de nodige vrolijkheid? Sit-down comedy is een remedie, vooral die met een flinke dosis zelfspot. Hier zijn een paar aanraders die gewoon gratis op Youtube te bekijken zijn:
Michael O’Connell noemt zichzelf wheelchair comedian, zodat mensen niet meer beginnen te gniffelen als hij zegt dat hij stand-up doet. Maar in dit filmpje geeft hij toch een aardig stukje stand-up ten beste:
Maysoon Zayid is weliswaar geen roller, maar de grappen die ze maakt over cerebrale parese en discriminatie zijn hilarisch:
Hou je meer van harde humor en heb je wel lol in twee mensen die grappen maken over elkaar, dan is dit iets voor jou. Komiek met cerebrale parese versus transgender komiek. Wie brandt volgens jou de ander harder af?
Voor meer informatie over rollend vakantie vieren kun je ook het Rollerwiki-item Vakantie raadplegen.