Skip to Content
Terug naar het overzicht

Vrijdagavond 26 november. Een nieuwe persconferentie. Voor velen is het een spannende periode door de snelle stijging met coronabesmettingen. Veel mensen met een beperking maken zich zorgen, want een nieuwe lockdown heeft voor hen grotere gevolgen dan voor anderen. Dat geldt helemaal voor mensen die zich om medische redenen niet kunnen laten vaccineren. Is er voldoende aandacht voor deze groepen?

Vanuit de overheid

We zijn begonnen met de informatie die de Rijksoverheid en het RIVM geven voor “kwetsbare groepen”. De meeste mensen die zich niet kunnen laten vaccineren zullen hier weinig mee geholpen zijn.

De Rijksoverheid geeft vooral de algemeen bekende informatie over hygiëne. Interessant is de mogelijkheid voor extra gratis zelftesten.
Het RIVM geeft een overzicht van soorten aandoeningen die zorgen voor een verhoogde kwetsbaarheid bij een corona-infectie. Omdat er geen specifieke aandoeningen worden vermeld, maar alleen groepen aandoeningen, is de vraag in hoeverre dit overzicht rekening houdt met zeldzame aandoeningen.
Vilans geeft op hun website de bekende tips voor leven in coronatijd als je risico loopt. Ook bij de informatie als je niet geprikt kan worden word je niet veel wijzer.
Het Steunpunt Coronazorgen geeft op hun pagina Kwetsbaar om ernstig ziek te worden diverse tips, waar je in het dagelijks leven mogelijk iets aan kunt hebben.

Vanuit belangenbehartigers

De gehandicaptenbeweging heeft meer oog voor de lastige situatie waarin veel mensen met een handicap of chronische ziekte zich bevinden. Men vraagt nadrukkelijk om meer aandacht voor mensen die zich om medische redenen niet kunnen laten vaccineren tegen COVID-19.

Ieder(in), het netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte, zet zich sinds het begin van de coronapandemie in om de noden van risicogroepen bij de politiek onder de aandacht te brengen.
In september schreven zij al: “Het meer en meer loslaten van de coronaregels zorgt bij deze groep [mensen met een kwetsbare gezondheid – red] voor een groter gevoel van onveiligheid en verdere isolatie.” En vorige maand informeerden ze hun achterban over de extra maatregelen die de overheid had genomen voor mensen met een verhoogd risico.
In november publiceerde Ieder(in) de resultaten van een onderzoek onder 1700 leden. Directeur Illya Soffer: “Met de huidige besmettingsaantallen is de samenleving niet veilig genoeg voor mensen met een verhoogd gezondheidsrisico. Wij pleiten daarom voor extra maatregelen om het aantal besmettingen terug te dringen.”

Actiegroep #GeenDorHout is steviger in hun mening, zoals je van een actiegroep mag verwachten. In september was deze groep al kritisch op hoe de coronapas werd ingezet: "Het idee van een covid bewijs is goed, maar de coronapas zoals hij op dit moment is en ingezet wordt, sluit niet alleen groepen gemarginaliseerde mensen uit, maar is ook aan het einde gevaarlijker voor risicogroepen, omdat het in plaats van maatregelen wordt ingezet, en niet in combinatie met." In november schreven ze: "Over enkele luttele maanden zitten mensen in risicogroep alweer bijna 2 jaar in zelfisolatie. [...] Lang was er de hoop dat de vaccins in combinatie met maatregelen ons weer wat vrijheid zou geven, maar de realiteit bleek helaas anders."

Jongerenorganisatie JongPIT stelde in augustus vast dat jongeren met een kwetsbare gezondheid weer aan de zijlijn staan. Eline: “Het aanbieden van enkel fysiek onderwijs zorgt ervoor dat ze niet kunnen meedoen met de rest.” In november publiceerde JongPIT de uitkomsten van onderzoek naar de effecten van de coronacrisis op het gebied van onder andere onderwijs, werk en zorg voor jongeren met een chronische aandoening.
De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland publiceerde in juli al resultaten van ander onderzoek naar de impact van corona op het leven van jongeren met een beperking. En in september volgden de resultaten van onderzoek naar de impact van corona op het leven van mensen met een licht verstandelijke beperking en laaggeletterden.

Lockdown (foto: Jag2020, via Pixabay)

Lockdown (foto: Jag2020, via Pixabay)

Vanuit de media

De media hebben weinig aandacht voor de situatie van mensen die zich om medische redenen niet kunnen laten vaccineren.

“Onvrijwillig gevaccineerde wordt vergeten” stond er begin november onder naam van Pauline van Neck in De Telegraaf.

Bij EenVandaag deed Monique Timmermans in september haar verhaal vanwege de (toen nieuwe) coronapas. Haar zoon Stan (15) heeft een meervoudige beperking en kan om die reden niet gevaccineerd worden. "Bij de McDonalds probeerden we uit te leggen waarom Stan geen QR-code heeft. Toen werd ons gevraagd weg te gaan."

Half november kwam er goed nieuws naar buiten. Minister De Jonge kondigde aan dat mensen die om medische redenen niet gevaccineerd zijn, een tijdelijke QR-code zullen krijgen. Dit plan moet nog uitgewerkt worden, dus hoe en wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet bekend. De verwachting is dat het nog enkele weken gaat duren.

Hoe gaat het met jou?

Leven met deze onduidelijkheid of in langdurige lockdown kan moeilijk zijn. Wij vinden het belangrijk om hier met elkaar over te praten. Daarom horen we graag hoe het met jou gaat. Lukt het om je hoofd koel te houden? Hoe ga je om met de extra beperkingen als je je niet kunt laten vaccineren of als het vaccin bij jou minder goed werkt? Praat mee door in te loggen en een reactie achter te laten.


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top