Heb jij een tip voor de redactie?
Of een nieuwtje?
Moon (Monique) en haar man zitten in een restaurant. De ober komt de bestelling opnemen. Hij negeert Moon en kijkt vragend naar meneer. Dit is een korte scène uit de nieuw te maken Nederlandse serie Mevr. M. te S. WijRollen sprak met actrice Floor-Renée Masselink (Moon) en regisseur Jan Pool over hun plannen.
“Mevr. M. te S. gaat over een vrouw, die vanwege MS in een rolstoel zit. Het gaat onder andere over haar relatie, over seks, over overbezorgde ouders, bemoeizuchtige buren en over hoe de buitenwereld kijkt naar mensen in een rolstoel” vertelt Floor-Renée.
Jan voegt toe: “Het is een tragi-comedy die juist gaat over wat deze vrouw nog wél kan. Ze leidt een normaal leven, met partner en kind. Maar door haar beperking loopt ze tegen dingen aan, zoals botte opmerkingen en een overheid die haar laat zitten.”
Hoewel Moon ook MS heeft en een rolstoel gebruikt, net als Floor-Renée, is de serie niet autobiografisch. Floor-Renée: “Moon staat anders in het leven dan ik. Dat moet ook wel, anders komt het te dichtbij. De serie is fictie. We willen graag op een vernieuwende manier het leven met een beperking bespreekbaar maken. Kijkers moeten interesse in de persoon krijgen, zonder dat er een hyperfocus komt op haar handicap.”
“Natuurlijk hebben we veel geput uit persoonlijke ervaringen van Floor-Renée, zoals omgaan met vooroordelen. Maar die hebben we vervolgens aan een scenarioschrijver gegeven, die er een verhaal van heeft gemaakt. Als het inderdaad tot een serie komt, dan willen we ook putten uit de ervaringen van andere rollers, want niet elke roller is hetzelfde,” vult Jan aan.
“Ik heb daarbij ook inbreng," vertelt Floor-Renée. "Er was bijvoorbeeld een idee dat Moon uit haar rolstoel zou vallen om aandacht te vragen. Dat vond ik echt niet reëel, dus dat is geschrapt. Ik heb ook ideeën aangedragen, zoals de scène waarin ik met mijn rolstoel door de poep rijdt in de trailer.”
Tijdens de serie komen niet alleen de fysieke beperkingen van MS aan bod, maar ook de neuro-cognitieve problemen die bij MS horen. Jan: “En daarnaast is er ook aandacht voor het psychologische aspect. Iedereen kan zich voorstellen dat het balen is als je een winkel niet in kunt. Maar we willen ook de gevolgen in beeld brengen die mensen niet kennen, omdat die minder voor de hand liggen. Toch blijft de toon van de Mevr. M. te S. luchtig, met soms zwarte humor en harde grappen. Juist omdat het vanuit iemand met een handicap zelf komt, durven we dat wel aan.”
Floor-Renée en Jan kennen elkaar van de Twentse soap Van Jonge Leu en Oale Groond. Naderhand hielden ze contact. Floor-Renée merkte dat het voor haar als roller behoorlijk lastig is om nieuwe rollen als actrice te krijgen. Zo ontstond het idee om samen iets te verzinnen. Jan: “Ik vind het zo mooi dat dit idee met één telefoontje beklonken was. Eén telefoontje met Floor-Renée en we besloten dat we deze serie gewoon gaan maken. Soms kan het zo makkelijk zijn.” “We zijn ermee aan de rol gegaan. Haha, leuke woordspeling!” lacht Floor-Renée.
Op dit moment is Mevr. M. te S. nog een product in ontwikkeling. Er is een trailer en een plan voor de eerste aflevering. Jan is in gesprek met omroepen om ze te interesseren voor deze serie. In elk geval staat de crew te popelen om aan de slag te kunnen!
“Wat echt in die serie moet komen is de kortzichtigheid van mensen, dat bekrompene van hoe mensen met je omgaan.” zegt Floor-Renée. “Ik ben nog steeds dezelfde persoon, ook al heb ik nu MS. Maar als roller moet je tien keer harder je best doen. Dat is echt zo.”
Jan heeft ook een wens: “Het is ontzettend cliché, maar daarom niet minder waar: de kloof tussen mensen met en zonder beperking moet veel kleiner. Het is vreemd dat het zo apart staat, terwijl een groot percentage in Nederland met een beperking heeft te maken. Het is doorvlochten in onze samenleving en toch kan het op veel vlakken veel beter in Nederland. Daar willen we met Mevr. M. te S. aan bijdragen.”
Floor-Renée vervolgt: “Laat iemand in een rolstoel het Jeugdjournaal presenteren, zodat het normaal kan worden. Handicaps moeten een feit, een gegeven worden, ook op televisie.”
Mevr. M. te S. blijft ver van wat je in documentaires wel ziet. Jan legt uit: “Het zal 100% helder zijn dat mensen met een beperking niet zielig zijn. Natuurlijk is het soms een heftig verhaal, maar mensen met een beperking hebben over het algemeen veel wilskracht. Vaak wordt gedacht dat “die mensen” het zo moeilijk hebben en hulp nodig hebben. Soms is dat inderdaad zo, maar dat kunnen ze dan zelf aangeven.”
Floor-Renée: “Natuurlijk is deze serie voor mij bijzonder. Bijvoorbeeld de scène waarin ik uit frustratie met speelgoed gooi, was makkelijk om me in in te leven, want het is zo herkenbaar. Dit is de eerste serie over iemand met een rolstoel in de hoofdrol. Het frustreert me dat als er iemand met een handicap op televisie komt, het altijd over die handicap gaat en niet over wat diegene heeft gedaan. Dat is zo stom!”
Floor-Renée verheugt zich op het moment dat de serie op televisie of internet komt: “Ik kan niet wachten tot mensen het zien! Maar ook het maakproces is geweldig. Samen werken aan een hoger doel: we willen allemaal een mooi product maken. Iedereen werkt daaraan mee, van loopjongen tot hoofdrolspeler tot producent. In korte tijd word je een familie.”
Jan: “Het is een feestje om met Floor-Renée en alle mensen eromheen te werken. Ik verheug me om op de set te staan en Mevr. M. te S. te maken. Acteren is hard werken en voor Floor-Renée zal dat dubbel zoveel energie kosten. Ik hoop dat er een omroep is die de serie wil omarmen.”
Jan: “Het is belangrijk dat mensen aangeven dat een serie als deze er moet komen. Want als wij bij de omroep kunnen aangeven dat mensen dit nodig vinden, dan helpt dat zeker. Dus als je de trailer van Mevr. M. te S. leuk vindt, laat dan een reactie achter onder dit artikel. Alle ondersteuning en enthousiasme zijn welkom! Iedere aanbeveling is voor ons waardevol.”
Mevr. M. te S.
Regie: Jan Pool
Scenario: Ingrid van den Heuvel
Hoofdrol: Floor-Renée Masselink
Bekijk hier de trailer
Laat weten of je een serie als deze belangrijk vindt, of niet. En zo wel, wat moet er volgens jou absoluut in komen? Dat mag een idee zijn, een voorbeeld, een eigen ervaring, etc. Geef je mening onder het artikel (wel even inloggen).