Heb jij een tip voor de redactie?
Of een nieuwtje?
“Voor de echte die-hard motorrijders onder ons bestaat er speciale elektrisch verwarmde motorkleding. Op die manier kan je zelfs bij Siberische temperaturen comfortabel naar je werk rijden zonder dat je na 41 seconden al met ijsklompjes aan het stuur zit”, aldus het begin van een reclametekst. Soortgelijke teksten zijn er ook voor andere rollende diehards: de wielrenners. Alsof het rollend arsenaal daarmee uitgeput is.
Come on! Als er één soort rollende die-hard is die last van de kou kan hebben dan is het de rolmens wel. Die is alleen nog altijd onvoldoende in beeld. De rolmens blijft het liefst binnen, toch? Zeker als het koud is. Als-ie al in beeld komt, dan is het hoogstens om - met een dankbare blik - een kussentje of een warmtedekentje aan te prijzen.
Zelf kan ik er over meepraten, over kou, bevroren voeten toen ik eens op een slee zat (“ach, voelt ze wel niet, maar ’t is niet gezond hè”, aldus de behandelend arts), over vingers die zo zeer deden dat ik niet meer wist waar ik ’t zoeken moest.
Pas een jaar of tien geleden kwam ik op het idee om handschoenen met een verwarmingselement aan te schaffen. Ik wou het veilig uitproberen aan mijn handen, want die voel ik tenminste. Het gaf wat gepruts met de accu en de verwarmingsdraden in de vingers waren stug, maar werken deed het. Een paar jaar later kocht ik mijn eerste verwarmde kousen. De accu was (nog) aan de grote kant, je kon ze moeilijk wassen, maar het was gedaan met voeten als ijsklompen.
Tegenwoordig bestaan er kledingstukken in soorten en maten die verwarmd kunnen worden, denk aan vesten en onderkleding zoals onderbroeken en shirts. Maar ook aan truien, shawls, boven broeken en schoenen. En ja, sokken en de kousen waar ik het al over had.
Vaak worden koolstofvezels als verwarmingselement gebruikt. Flexibel materiaal dat op alle mogelijke plaatsen in de kleding kan worden aangebracht. Omwille van de veiligheid wordt er alleen gebruik gemaakt van lage voltages. Op de kleding zit een knop waarmee je de temperatuur kunt regelen.
De kousen zijn overigens stukken beter geworden. Stukken duurder ook. De koolstof verwarmingselementen zitten tegenwoordig heel subtiel verwerkt op de plaats van de tenen. Zowel aan de onder- als aan de bovenkant. Die lichaamsdelen schijnen als eerst flink af te koelen.
De accu’s van de duurdere soorten zijn uiterst klein en krachtig en eenvoudig aan te koppelen. Sommige zijn te bedienen met een app op je smartphone. Handig als je de verwarmingselementen alleen even een boost wilt geven om de accu daarna weer uit te zetten. Goed wasbaar zijn ze ook, de moderne verwarmde kousen en sokken.
Voor de handige rolmens bestaat er ook een Doe Het Zelf Verwarmingspakket.
Dat pakket bestaat uit een verwarmingselement gemaakt van flexibele vezels en een Li-Ion accu-pack waarmee je de verwarming (met vijf standen) bedient. Het verwarmingselement, ofwel heating pad, is vrij simpel in een jas of kussen te naaien. Of bijvoorbeeld in de achterkant van je rolstoelzitting.
Zoek naar verwarmde kleding op Google en je vindt vast iets.