Skip to Content
Terug naar het overzicht

Fietsen, lantaarnpalen, containers, auto’s, scooters, lege winkelkarren, grofvuil op de niet toegestane plaatsen, plantenbakken en kliko’s. Volle trottoirs veroorzaken een hoop ellende voor rollers. De populaire deelscooter is de nieuwste beproeving. Verslaggever Rachel Luntungan ging op onderzoek uit en sprak enkele ervaringsdeskundigen.

Innovatief gezien zijn de deelscooters een hit. Je kent ze wel, de scooters die je via een app kunt huren wanneer je zelf geen vervoer hebt en een niet al te grote afstand moet afleggen. Deze elektrische scooters geven geen uitstoot en zijn dus ook nog eens beter voor het milieu dan een scooter die op benzine rijdt.

Helaas zijn deze praktische scooters voor veel rollers een regelrechte ramp. Pointer bracht dat begin dit jaar aan het licht, maar tot op heden is er nog niets veranderd in positieve zin. Ik sprak daar met een aantal dames over en ging zelf de straat op om het te onderzoeken.

Sylvia: ‘’Mijn zus zit in een rolstoel. Wij hebben al meerdere malen meegemaakt dat er een deelscooter midden op de stoep geparkeerd stond in onze wijk. Het komt regelmatig voor dat ze er niet langs kan rollen en een omweg moet maken. Ik kan mij daar erg boos over maken, omdat ze maar beperkte tijd naar buiten kan en ze op deze manier niet kan genieten.’’

Het zou al schelen als mensen zich hiervan bewust worden, zodat we allemaal rekening kunnen houden met elkaar. Nanette: ‘’In onze gemeente is echt van alles op de stoep te vinden wat er niet hoort. Daar heb ik als roller écht hinder van! Het is zelfs weleens voorgekomen dat ik genoodzaakt was om een autoweg op te rollen, waar de auto’s 60 kilometer per uur rijden. Een klein stukje kan wel, maar die weg duurde zo’n drie kilometer lang.”

“Ik fantaseer er weleens over dat ik, zoals bij domino day, een rij fietsen met mijn rolstoel een klein duwtje geef, zodat ze allemaal omvallen. Het is niet dat ik van nature zo ben, maar ik erger mij er zo aan dat er geen rekening met rollers wordt gehouden.’’

Gevaarlijke situaties

Volle trottoirs kunnen nog gevaarlijk zijn ook! Even drie kilometer op een autoweg rollen is erg onveilig en zeker niet aan te raden in een rolstoel. En soms, heel soms, gaan rollers in zulke situaties ook wel eens over de schreef. Nanette is namelijk een keer iets te ver gegaan en daar voelde zij zich achteraf wel schuldig over. Nanette: ‘’Toen ik mijn eigen woning niet kon inkomen, omdat er een fiets voor stond, was ik er zo klaar mee, dat ik de fiets een duwtje gaf. Het was maar een klein duwtje, alleen de fiets rolde zo het water in. Oeps! Ondanks dat iedereen in mijn buurt weet dat ik hier woon met mijn rolstoel en ze de oprit vrij moeten houden, voelde ik mij wel een beetje schuldig. Achteraf gezien denk ik dat de hint duidelijk was.’’

Bewustwording

Om te kijken hoe het er in de in Bussum aan toe gaat, ben ik de straat opgegaan. Ik trof op verschillende plaatsen deelscooters aan, welke foutgeparkeerd stonden. Er stond iemand bij een deelscooter welke overdwars op de stoep geparkeerd stond, dus ik vroeg of hij even aan de kant wilde gaan, zodat ik een foto kon maken. Bijna tegelijkertijd kwam een dame aangelopen. Ze zei dat het haar huurscooter was, waarop ik uitlegde hoe haar scooter voor hinder zorgde bij rollers.

Ik kreeg een heel prettig gesprek met de jongedame, waarna ze zei dat ze nooit meer een scooter op deze manier zal parkeren. Ook zei ze dat ze echter geen idee had van de gevolgen haar foutparkeren voor rollers. Dat is vaak ook het probleem, mensen zijn zich er niet bewust van.

Helaas was bij de andere foutgeparkeerde deelscooters geen huurder of bestuurder aanwezig, waardoor ik niemand erop kon aanspreken. Wel heb ik een melding gedaan bij GO-scooters, in de hoop dat er iets aan wordt. Echter heb ik na het indienen van de melding, niet eens een ontvangstbevestiging gekregen. Dit verhaal krijgt voorlopig nog geen staartje.

Helpen jullie mee?

Helaas blijkt dat handhavers nog geen actie ondernemen op foutgeparkeerde scooters. Jammer, want het is voor onze mederollers hard nodig. Aangezien de gemeenten over het beleid gaan, is het mijns inziens het meest effectief om massaal een klacht in te dienen bij de gemeente. Uiteraard enkel als je een deelscooter aantreft op een onfatsoenlijke manier. En spreek gerust een parkeerder aan, het is vaker onwetendheid dan fatsoenlijkheid. Door te communiceren werken we aan verbetering. Laat je stem horen, door een melding te maken bij jouw gemeente over een foutgeparkeerde deelscooter!


0 mensen hebben gereageerd
Back to top