Skip to Content
Terug naar het overzicht

Gehandicapt ouderschap is nog altijd geen vanzelfsprekendheid. Maar door rollende moeders op Instagram te volgen kreeg ik hoop: het kan! Nog altijd word ik blij als ik een foto voorbij zie komen van een kindje op schoot zit in een rolstoel, of op een plankje erachter, of in wat voor constructie dan ook. Vooral als het om Instagrammers gaat die openhartig vertellen over hun ervaringen als rollende moeder. Deze vier beveel ik van harte aan:

 

 

Jessica Kellgren-Fozard

@JessicaOutOfTheCloset en @JessieAndClaud

De Britse Jessica Kellgren-Fozard lijkt wel weggelopen te zijn uit een vintage jaren 50 commercial, met haar rode haar netjes in de krul, zwierige jurken over petticoats en een brede gelipstickte glimlach. Ze heeft een genetische bindweefselaandoening, is doof en parttime rolstoelgebruiker. Op haar YouTube kanaal deelt ze vol humor video’s over uiteenlopende onderwerpen: van disability justice en lesbisch zijn tot taarten bakken en haar hondjes Walter en Tilly. Kort geleden kreeg ze samen met haar vrouw Claudia een kind en op zowel YouTube als Instagram vertelt ze hoe het is om de niet-biologische, gehandicapte moeder te zijn. “God gave me bad genes, but also made me a lesbian so my wife could carry my baby!”

Rebekah Tausig

@SittingPretty

Het was een intens jaar voor Rebekah en niet alleen vanwege corona. Want de dag nadat haar man zijn darmkankerdiagnose kreeg, bleek rolstoelgebruiker Rebekah zelf zwanger te zijn. Op haar Instagrampagina vertelt Rebekah in haar poëtische stijl over de kwetsbaarheid die deze drie levensgebeurtenissen met zich meebrachten. Zo kan ze nauwelijks geloven dat haar gehandicapte lichaam in staat is om een kind te laten groeien: “Door geïnternaliseerd validisme heb ik het beeld geabsorbeerd van mijn lichaam als een onwelkome plek om leven voort te brengen”. Voordat ze zwanger werd, schreef Rebekah overigens al het boek Sitting Pretty. Ook van harte aanbevolen.

 

 

 

 

Megan DeJarnett

@MeganDeJarnett

Megan, een rolstoelgebruiker met een spierziekte, heeft twee kinderen waarvan één met cerebrale parese. Ze schreef het kinderboek No Such Thing as Normal om kinderen te leren omgaan met verschil, en richtte een stichting op met dezelfde naam en hetzelfde doel. Op haar Instagram account deelt ze bijvoorbeeld het moment waarop haar zoon voor het eerst de vraag kreeg wat er “mis was” met zijn moeder. Hij keek een beetje verbaasd: wat bedoelde dit kind? En waarom wist een kind, ouder dan hem zelf, niet wat een rolstoel is en waarom je het gebruikt?

Daniela Izzie

@DaniIzzie en @DanisTwinsFilm

Daniela is rollende moeder van een tweeling, zo één met identieke kleertjes en strikjes in het haar. Naast een overdosis aan cute baby content (baby’s in de sneeuw, in een mandje, in het gras, met kaboutermutsjes op) vind je hier berichten over de alledaagse praktijk van het gehandicapte ouderschap: hoe rol je door je huis als er overal speelgoed ligt? Hoe til je vanuit je rolstoel je kindje op? Hoe leg je vanuit je rolstoel een kind in bed? Dani vindt het belangrijk om gehandicapt ouderschap te normaliseren en is daarom bezig met een documentaire over haar ouderschap: Dani’s Twins.

 

 

Nog meer rollende ouders

Ook de volgende accounts zijn van harte aanbevolen, soms voor de captions maar vaak ook simpelweg voor de heerlijke foto’s van het rollende gezinsleven: @ClanHuntington, @TheLizzyO, @AlexWegman, @WheelchairDaddy, @RollingThroughMotherhood, @Faybee10, @Wheel.Life.In.The.Wheel.World, @MumsOnARoll, @Nina_Tame, @Rachelles_Wheels, @ValeriaAndTheTwins, @Juliet.AH.Justice.

Ken jij nog andere rollende ouders?

PS Rollende vaders en non-binaire ouders, rollende ouders van kleur en Nederlandse rollende ouders vond ik helaas moeilijker te vinden op Instagram. Ken jij ze wel? Deel hun @hieronder in de comments!


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top