Heb jij een tip voor de redactie?
Of een nieuwtje?
Je wilt aan de slag, maar geen enkele werkgever wil je een kans geven. Elke keer als ze je rolstoel zien, haken ze af. Heel dom, omdat er heel veel redenen zijn om juist wél een roller in dienst te nemen. We zetten de voordelen op een rijtje, zodat je bij de volgende sollicitatie wat fijne argumenten hebt waarmee je je aanstaande werkgever over de streep kan trekken.
Rollers zorgen voor meer omzet en winst. Uit onderzoek* blijkt dat bedrijven die hun diversiteit en inclusiviteit op orde hebben qua gehandicapte medewerkers, meer omzet en winst hebben dan gelijkaardige bedrijven waar weinig of geen mensen met een handicap werken. Een verklaring hiervoor is dat inclusieve bedrijven op de hoogte zijn van de wensen en behoeften van ál hun potentiële klanten en zo veel beter hierop kunnen inspelen. Ook mensen met een handicap zijn namelijk potentiële klanten.
* Let op: opent pdf in het Engels.
Rollers hebben dagelijks te maken met teleurstellingen en tegenslagen, omdat de maatschappij nu eenmaal niet toegankelijk is en geen rekening met hen houdt. Rollers volgen als het ware elke dag de cursus “omgaan met teleurstellingen” en zijn dus inmiddels expert. Een roller laat zich niet uit het veld slaan door één teleurstelling of zelfs tien teleurstellingen. Die rolt gewoon door.
Werkgevers zoeken vaak naar medewerkers die flexibel in kunnen spelen op onze snel veranderende maatschappij. Rollers zijn de levende voorbeelden van hoe flexibel een mens kan zijn. Vaak word je onverwacht geconfronteerd met het feit dat dat o zo toegankelijke gebouw toch net even drie treden heeft, of dat je weer helemaal naar de achterkant moet om daar door een labyrint van gangen naar een goederenlift gebracht te worden. Elke dag kent onverwachte uitdagingen en als roller weet je als geen ander snel te schakelen.
Als rollers niet zouden denken in mogelijkheden, zouden ze domweg achter de geraniums belanden. Het algemene beeld is dat mensen met een handicap zielig zouden zijn en vooral veel niet zouden kunnen. Terwijl voor de meeste rollers geldt dat er veel meer wel kan dan dat er niet kan. Het zijn de rollers met deze mindset die op zoek gaan naar werk, die midden in de maatschappij willen staan. Juist die rollers denken in mogelijkheden, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen.
Ook zo’n toverwoord in vacatures: oplossingsgericht. Nou, dat kunnen rollers ook beter dan de gemiddelde Nederlander. Voor bijna elke dagelijkse activiteit van aankleden tot en met boodschappen doen heeft een roller een eigen oplossing gevonden, die het beste werkt voor hun specifieke lichaam en mogelijkheiden. Deze oplossingsgerichtheid laten we heus niet thuis als we naar het werk gaan! Ook onze werkgever kan erop rekenen dat we ons vooral richten op mogelijkheden en daar passende oplossingen bij kunnen bedenken.
Hierboven lees je al dat rollers zich niet zomaar laten tegenhouden. Voor een beetje pijn blijft de gemiddelde roller niet thuis; sommigen functioneren zelfs met veel pijn nog prima. Daarnaast hebben rollers te maken met de bijbaan dat ze allerlei randvoorwaarden moeten regelen, zoals aanpassingen en voorzieningen, zorg en hulp. Dat kost bakken energie en behoorlijk veel tijd. Ook dat houdt een gemiddelde roller niet tegen om te studeren en te werken. Dus elke roller die actief op zoek is naar werk, heeft al behoorlijk veel tegenwerking doorstaan en bewijst daarmee alleen al hoeveel doorzettingsvermogen diegene heeft.
Je hoort vaak dat werkgevers zitten te springen om gemotiveerd personeel. Nou, gemotiveerd zijn rollers zeker! Als je alleen al even bij elkaar optelt hoeveel een roller moet doorstaan om überhaupt op een sollicitatie of op het werk te verschijnen, dan moet daar wel een ijzeren wilskracht achter zitten. Je hebt met een roller dus een werknemer of collega te pakken die dagelijks bewijs levert van een grote motivatie.
Rollers hebben een gunstige invloed op hun omgeving. Het doorzettingsvermogen, de flexibiliteit en de oplossingsgerichtheid van rollers kunnen een voorbeeld zijn voor de collega’s. Met zo iemand in je team is het lastig om de werklust zelf niet te pakken te krijgen. Je krijgt er dus betere teams van. In een werkomgeving die inclusief en divers is, is er meer oog voor individuele verschillen en behoeften van alle werknemers. Daardoor ontstaat meer werkgeluk. Want hoe prettiger mensen zich voelen, hoe meer ze voor hun werkgever over hebben en hoe beter ze kunnen presteren.
Niet alleen heb je als werkgever en collega een fijn iemand aan een roller. Er zijn ook praktische en financiële voordelen als een werkgever een roller in dienst neemt. Zo zijn er belastingvoordelen, extra begeleiding, loonmaatregelen en een handige no-risk polis als de roller vanwege de handicap uitvalt. Alhoewel dit natuurlijk zeker niet de belangrijkste reden is om een roller aan te nemen, is het wel een leuke bonus.
Tegenwoordig worden bedrijven en organisaties ook afgerekend op hun social return. Hoe relevant en fijn is dit bedrijf voor de maatschappij? Als rollers binnen een bedrijf of organisatie excelleren, zal dit niet onopgemerkt blijven. Andere bedrijven en organisaties komen naar zo’n vooruitstrevend bedrijf toe voor advies. Want er zijn heel veel bedrijven en organisaties die zoiets wel willen, maar die niet weten hoe ze dat voor elkaar moeten krijgen. De werkgever met rollers wordt als het ware gezien als een leider die van aanpakken weet. Het bedrijf of de organisatie krijgt een sympathiek en sociaal imago mee, waardoor het nog aantrekkelijker is voor financiers, samenwerkingspartners, aandeelhouders, de media en klanten. Rollers zijn dus goed voor het imago.
De rolstoelgebruiker loopt op rolletjes. Wie wil er nou niet zo’n werknemer of collega?