Skip to Content

Als roller weet je als geen ander dat er echt iets mis is met het beeld dat bestaat over mensen met een handicap. Voor je weet, denkt iemand dat je een zielenpiet bent of juist een eindeloze bron van inspiratie. In de reguliere media zijn we zo goed als onzichtbaar als het niet over de handicap zelf gaat. Iemand stelde Jan Troost en Mari Sanders de vraag: Hoe zorgen we nou voor een nieuw imago voor mensen met een handicap? In drie vlogs buigen ze zich hierover.

In de eerste vlog over beeldvorming kijken Jan en Mari naar hoe andere emancipatiebewegingen zorgden voor een nieuw imago. Hebben gehandicapten behoefte aan één voorbeeldfiguur, iemand die net als Che Guevara of Marten Luther King symbool kan staat voor de hele groep? Wie gebruikte Mari als symbool in zijn Rolstoel Roadmovie? Zijn we al zover in Nederland dat rollers in reguliere televisieprogramma’s geïntegreerd kunnen worden of zijn er nog steeds aparte media nodig?

https://www.youtube.com/watch?v=uyw882Ch6mI

 

Centraal in de tweede vlog over beeldvorming  staat de vraag of de handicap er eigenlijk toe moet doen. Zijn we niet te ver doorgeslagen in categorisering en hokjes? Is er in Nederland echt sprake van een gehandicaptenbeweging of is het teveel los zand?

https://www.youtube.com/watch?v=Nwj4LPHWB68

Begint een betere beeldvorming bij jezelf of is er sprake van een collectief imagoprobleem waar je als individu maar weinig aan kan doen? Dit is het onderwerp van de derde vlog over beeldvorming. Is een handicap iets waar je trots op zou moeten zijn en waarom dan?

https://www.youtube.com/watch?v=We_B3W2hn6U


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top