Skip to Content
Terug naar het overzicht

Het Wheelchair Skills Team heeft als missie rolstoelvaardigheid op een hoger niveau te krijgen én de beeldvorming rondom mensen met een fysieke beperking te veranderen. Een mooi doel. Maar wat leer je als roller nou eigenlijk precies tijdens een training? Aan de hand van deelnemerservaringen geven we je een idee:

Basiskennis en rolstoelafstellingen

Jochem (46 jaar):
“Ik heb tijdens de training geleerd hoe ik mezelf efficiënter voort zou kunnen bewegen, en ik heb veel basiskennis en ervaring opgedaan. Ik heb een betere bodem gekregen. Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd dat je een hoog stoepje gewoon in de wheelie kan doen. Een grote meerwaarde van de training is daarnaast dat je, tussen het oefenen door, allerlei vragen aan andere deelnemers en de trainers kunt stellen. Bijvoorbeeld: hoe doe je boodschappen? Neem je dan een tas mee? Blijkt dus, dat je gewoon een netje onder je rolstoel kunt bevestigen om spullen mee te nemen. Of een ander voorbeeld: ik had hoepels met anti-slip grip, maar als het nat is werkt dat averechts en bij het rijden van de hellingen kun je de hoepels dan niet door je vingers laten glijden. Dit zijn allemaal praktische dingen die ik anders nooit te weten was gekomen. We hebben het ook veel gehad over rolstoelafstellingen. Je moet echt zelf onderzoeken wat je nodig hebt en dit aan de Wmo presenteren, want anders krijg je gewoon een stoel waar je eigenlijk niets aan hebt. Zij hebben niet de kennis in huis om je daarbij goed te helpen, dus je zult er zelf achteraan moeten.”

Stoepjes nemen

Jeanette (55 jaar):
“Voor mijn werk ben ik vaak buiten de deur op pad en vervoer ik soms best wat spullen in een tas op schoot. Bij het oversteken van een straat moest ik voorheen dus telkens eerst de tas op de grond zetten, zelf uit de stoel komen, de stoel van het stoepje afrijden en er weer in gaan zitten. Om vervolgens dit proces te herhalen aan de andere kant van de straat. Erg omslachtig dus, en ik dacht: dit kan beter! Ik heb me toen snel aangemeld voor de cursus. Mijn missie was om in ieder geval goed stoepen te leren rijden. Vanaf het begin van de cursus had ik veel vertrouwen in de instructeurs. Ze lieten al vrij snel merken dat het hier om het echte werk gaat: je leert drempels rijden, maar ook hellingen en roltrappen nemen. Ik heb nu zelfs geleerd om rijdend een stoep af te gaan, in plaats van uit stilstand.”

jeanette

jeanette

Hulp vragen en instructies geven

Stef (55 jaar):
“Ik heb ik geleerd welke instructies ik kan geven als ik in een situatie zit waarin ik hulp nodig heb. Hierdoor kijkt bijvoorbeeld mijn vrouw anders naar hoe ze mij kan helpen, maar ook vreemden die ik op straat aanspreek kan ik nu goed instrueren. Door de training ben ik van een 8 naar een 10 gegaan en ervaar ik geen hindernissen meer. Het was voor mij de finishing touch. Tegen iedere roller die ik tegen kom, zeg ik dan ook: als je de mogelijkheid hebt om de cursus te doen, doe het! Voor mijn eigenwaarde is het een enorme stimulans geweest en het heeft mij veel vrijheid gegeven.”

Wheelies

Joanne (9 jaar):
“Doordat ik vroeger de wheelie niet goed kon, was het lastig om met andere kinderen op straat mee te doen. Nu gaat dit veel beter. Ik vond de training wel best moeilijk en het oefenen van de wheelie was zelfs een beetje eng in het begin. Ik moest met m’n achterwielen tegen een dikke mat aanrijden en dan langzaam achterover hangen. Eerst vond ik dit niet leuk, maar daarna ging het veel beter en vond ik het zelfs heel leuk om helemaal achterover te liggen op de mat, haha!”

Joanne en haar moeder Marjolein

Joanne en haar moeder Marjolein

Vertrouwen op jezelf

Zoë (12 jaar):
“Ik heb gemerkt dat Nederland niet is ingericht op rolstoelrijders en dat je vaak moet omrijden als je met anti-kiepwieltjes rijdt. Door zelf vaardiger te worden kun je gewoon makkelijker op straat rollen. Tijdens de training heb ik van alles geleerd en rij ik nu met veel zelfvertrouwen en zonder anti-kiepwieltjes naar buiten. Roltrappen vind ik echt het allerleukste om te doen! Ik ben er tijdens de training achter gekomen dat je veel meer dingen in een rolstoel kunt, die je voorheen niet voor mogelijk had gehouden.”

Leren vertrouwen op je kind

Kimberly: “Nu de kinderen de training hebben gevolgd, stuur ik ze met een gerust hart de deur uit voor een boodschapje of om te gaan spelen. De training heeft dus niet alleen mijn kinderen een hoop vertrouwen gegeven, maar ook de ouders!”

Marjolein: “De training was niet alleen leerzaam voor mijn dochter, maar ook voor ons als ouders. ‘Gaat u maar even aan de kant zitten, uw dochter kan het prima zelf’. We hebben geleerd hoe we haar kunnen helpen bij het oefenen en dat ze vooral heel veel zelf kan.”

 

Klik hier voormeer info over het Wheelchair Skills Team en rolstoelvaardigheidstrainingen.


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top