Skip to Content
Terug naar het overzicht

Als ervaringsdeskundige weet jij als geen ander hoe toegankelijk gemeenten zijn. De gemeente waar je zelf woont of de gemeenten waar je regelmatig komt, je weet precies waar het rollende leven prettig is. Je kunt nu alle gemeenten in Nederland beoordelen op hun toegankelijkheid tijdens de verkiezing: Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland.

Om gemeenten te stimuleren om toegankelijker te worden nam de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) het initiatief voor een wedstrijd: de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Alle gemeenten doen automatisch mee en je mag op zoveel gemeenten stemmen als je wil.

Leonard Geluk, algemeen directeur VNG: “Gemeenten hebben een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat toegankelijkheid voor iedereen gewoon wordt, zodat ook mensen met een beperking zonder obstakels kunnen werken, winkelen, sporten en naar school gaan. Tijdens de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland kunnen gemeenten laten zien hoe zij zich hiervoor inzetten en inspiratie opdoen bij collega-gemeenten om de omgeving nog beter in te richten.”

Superteam van ervaringsdeskundig

De verkiezing wordt vastgelegd door een superteam van ervaringsdeskundige talentvolle makers: Eva Eikhout (presentatrice BNNVARA van o.a. Weet Wat Je Date), Mari Sanders (regisseur en documentairemaker, van o.a. Mari staat op), Zjos Dekker (de zelfverklaarde leukste autist van Twitter), Wirin Jewlal (schrijver en genomineerd voor De Gouden Venus van Milo) en Deborah Cameron (programmamaker, host en PowerQueen). Ze brengen in beeld hoe het gesteld is met de toegankelijkheid in Nederland. Hun verhalen kun je op www.meesttoegankelijkegemeente.nl en sociale media volgen.

Eva Eikhout: “Ik droom niet van een perfect toegankelijke wereld. Het is voor mij belangrijk dat mensen nadenken over hoe het is voor mensen met een beperking. Ik word al heel blij als ik bij de voordeur van een restaurant een rijplaat zie liggen, waardoor iemand in een rolstoel gewoon naar binnen kan. Dan voel ik me welkom.”

Een toegankelijke toeristische route als prijs

Van alle gemeenten in Nederland wint één gemeente de hoofdprijs: deze mag zich de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland noemen. Ook reikt de jury een aanmoedigingsprijs uit aan een gemeente die goed op weg is. In de eerste ronde kunnen alle Nederlanders in een vragenlijst gemeenten inhoudelijk beoordelen. De uitslag daarvan bepaalt welke twaalf gemeenten doorgaan naar de halve finale. Mensen kunnen dan op de halve finalist stemmen die volgens hen het meest toegankelijk is. Vervolgens gaan de vijf hoogst beoordeelde gemeenten door naar de finale. Uiteindelijk kiest een vakjury de winnaar. Deze gemeente krijgt, behalve de roem, ook een award ontworpen door kunstenaars met en zonder een beperking en een mooi vormgegeven toeristische route, die voor iedereen toegankelijk is, langs alle mooie plekken in die gemeente.

Stemmen kan tot 28 juni op zoveel gemeenten als je zelf wil via de website www.meesttoegankelijkegemeente.nl.

 


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top