Skip to Content
Terug naar het overzicht

Wanneer je rollend door het leven gaat, is de kans aanwezig dat je – net als de gemiddelde loper – kunt autorijden. De roller die deze mogelijkheid niet heeft, is aangewezen op openbaar vervoer of de regiotaxi en Valys. De regiotaxi en Valys zijn onder de meeste rollers bekend, maar heeft die manier van vervoer daadwerkelijk voordelen? Of kiezen de autorijdende rollers toch liever voor eigen vervoer?

Regiotaxi

Lidewij: "Superfijn dat de mogelijkheid er is! In de meest positieve situatie word ik vijf minuten voor aankomst van de chauffeur gebeld, zo kan ik ervoor zorgen dat ik op tijd klaar sta om te worden opgehaald. Dat is al erg prettig en als het ook nog een vriendelijke chauffeur is die mij netjes van A naar B rijdt, ben ik ontzettend dankbaar. Het is gewoon heel erg fijn wanneer een rit goed verloopt."

Miranda: "Het voordeel van de regiotaxi is voor mij dat ik naar afspraken kan die met openbaar vervoer als roller niet haalbaar zijn. De chauffeurs in mijn regio waren destijds gelukkig zeer behulpzaam en vriendelijk. Ik ben dankbaar voor de mogelijkheid, ook al maak ik er nog zelden gebruik van."

“Superfijn dat de mogelijkheid er is!”

Daniël: "Tijdens mijn revalidatietraject ging ik in de weekenden naar huis met de regiotaxi. Het waren wel gecombineerde ritten met meerdere personen, maar ik kon naar huis. Dat was prettig!"

Ellie: "Het helpt me om op mijn plaats van bestemming te komen. Soms word ik op tijd opgehaald, maar ik kan er niet altijd op rekenen. Wanneer ik op tijd wil zijn voor een huwelijk of begrafenis, kan ik dit bij mijn reservering aangeven, zodat zij ervoor zorgen dat ik op tijd aankom. Helaas geldt dit voor een medische afspraak niet. Inmiddels heb ik een manier gevonden die voor mij werkt en dat is het combineren van reizen met de bus en regiotaxi. Voor een bezoek aan de sauna reis ik ook met de regiotaxi. Het maakt me op zo’n dag niet uit als mijn aankomsttijd niet zeker is, want ik ben dan in relaxmodus en ik heb heel de dag de tijd. Overigens zitten er minder medereizigers in de taxi naar de sauna. Dan is het leuk!"

Vervelende ervaringen

Helaas verloopt een rit met de regiotaxi niet altijd zoals het zou moeten gaan. Je maakt een afspraak en dan kan de taxi een kwartier eerder of later komen. Er is dus een half uur speling in de tijd van ophalen – als de taxi op tijd komt, wat vaak niet het geval is. Vervolgens kun je ook nog met andere mensen in de taxi zitten, die al of niet voor jou afgezet worden. Dat maakt jouw rit dus langer, wat ook weer tijdvariatie geeft. Plannen met de taxi is daardoor heel moeilijk. Maar het kan erger: soms vergeet de chauffeur je op te halen en komt de taxi helemaal niet!

Lidewij: "Ik ben vaak vergeten door de chauffeur. Hierdoor kwam ik te laat op mijn afspraak. Ik kan dit wel voorkomen door de taxi eerder te bestellen, maar dan ben ik drie uur te vroeg. Ik moet dan veel tijd incalculeren om er rekening mee te houden dat een chauffeur te laat kan zijn of mij vergeet op te halen."

Vijf jaar geleden maakte Ellie voor het eerst gebruik van de regiotaxi. Door negatieve ervaringen heeft ze er nog steeds een hekel aan.
Ellie: "Tijdens het revalidatieprogramma dat ik volgde, was ik aangewezen op het vervoer met de regiotaxi. We maakten een hele tour door Groningen en het was erg druk in het busje. Halverwege ben ik uitgestapt; ik heb mijn afspraak nooit gehaald. Uiteindelijk heb ik gebruik gemaakt van het openbaar vervoer om thuis te komen. De chauffeur wilde dat ik de terugreis zou betalen, maar dat heb ik uiteindelijk niet gedaan."

“Ik ben vaak vergeten door de chauffeur.”

Daniël: "Bij de regiotaxi houdt men geen rekening met je beperking. Van een busje zonder bevestigingshaken voor een rolstoel tot een chauffeur die niet weet hoe een rolstoel te fixeren.
Wat me het meest verbaasde, is dat een chauffeur de gordel niet omdeed bij iemand met rompbalans problemen. Het lijkt wel alsof de chauffeurs in kwestie niet goed worden opgeleid om mensen met een beperking te vervoeren. Mijn allerslechtste ervaring was bij een chauffeur die zo gevaarlijk reed dat ik hem moest vertellen dat ik door een auto-ongeluk in mijn rolstoel terecht ben gekomen. Ik dacht dat het misschien wel mijn laatste rit zou worden op deze manier."

Sandy: "Mijn lijf is niet goed bestand tegen het roekeloze rijgedrag van de meeste chauffeurs die mij hebben vervoerd. Er werden regelmatig stoepjes meegenomen, waarna ik helemaal in de kreukels op plaats van bestemming aankwam. En daarna moest ik nog terug naar huis. Ze scheuren erg hard, omdat ze op tijd moeten rijden en ook nog eens meerdere mensen mee moeten nemen."

Lidewij: "Mijn meest nare ervaring herinner ik me nog erg goed, het betrof een rit vanuit Amsterdam naar huis. Toen de chauffeur het portier opende, merkte ik al dat het een heftige rit zou worden. Hij was niet behulpzaam, leek onvriendelijk en maakte ook nog eens racistische opmerkingen, waar ik absoluut niet van gediend ben. Ik voelde me zo klein op dat moment, juist omdat ik afhankelijk was van een in mijn ogen verschrikkelijk persoon."

Als roller met de trein [foto: Shutterstock]

Als roller met de trein [foto: Shutterstock]

Valys

Wanneer je verder wil reizen dan vijf zones, kun je gebruik maken van Valys. Valys is bedoeld voor langere afstanden, met name buiten je eigen regio. Ook hierover zijn de ervaringen en meningen van ons opiniepanel verdeeld.

Ellie: "De eerste keer dat ik gebruik maakte van Valys was voor mij een zeer positieve ervaring. Het was een gecombineerde rit met Valys en OV, waarvoor ik assistentie had aangevraagd bij Valys en de begeleider zelfs meereisde in de trein. Ik kreeg van Valys een kastje mee welke is gekoppeld aan de centrale. Hiermee kan ik met één druk op de knop hulp inschakelen als er iets misgaat tijdens de reis. De lift op het station in Arnhem was buiten gebruik. Doordat ik met een begeleider was die een andere route kende, kon ik toch naar de taxi komen. Zonder begeleiding was dit mij niet gelukt. Ik moet er niet aan denken dat ik ergens vastzit of niet meer weg kan!"

“Helaas was ik niet de enige in de taxi, nadat iedereen was afgezet, kwam ik uren later pas thuis aan.”

Daniël: "Mijn eerste rit met Valys herinner ik me nog goed. Ik was net geopereerd aan mijn arm en moest vervoerd worden vanaf Leiden naar huis. Op dat moment was ik nog erg moe van de operatie. Helaas was ik niet de enige in de taxi, nadat iedereen was afgezet, kwam ik uren later pas thuis aan. Ik was helemaal kapot van de dag en de ellenlange taxirit."

Soms zit het mee, soms zit het tegen. Sandy maakt niet vaak gebruik van de regiotaxi en Valys, maar ze heeft wel een taxipas aangevraagd voor noodsituaties. Ze vindt het fijn te weten dat ze zelfstandig kan reizen wanneer het nodig is. Zowel Sandy als Miranda nemen hun (inklapbare) scootmobiel weleens mee wanneer zij met Valys worden vervoerd. Sandy: "Een van de voordelen is dat mijn scootmobiel mee kan wanneer ik met Valys reis. In de zomervakantie vind ik het leuk om een fietstocht te maken met mijn gezin. Mijn man en zoon fietsen de route en ik rijd mee op mijn scootmobiel. Het geeft mij vrijheid, waardoor ik kan meedoen aan gezinsactiviteiten. Dat is heel waardevol."

Eigen vervoer

Peggy: "Sinds 1998 rijd ik in mijn eigen aangepaste auto. Na mijn revalidatietraject was autorijden het eerste wat ik wilde doen. Mijn auto is zodanig aangepast dat het gaspedaal links zit, omdat de functie van mijn linkerbeen beter is dan mijn rechterbeen. Ik rijd overigens een automaat, wat in het begin even wennen was. Maar ik rijd nu al zolang zelfstandig dat het voor mij de normaalste zaak van de wereld is. Ik zou mijn auto niet meer willen missen."

Miranda: "Het liefst maak ik gebruik van eigen vervoer. Mocht het in de toekomst noodzakelijk zijn om gebruik te maken van de regiotaxi, dan is dat zeker een optie. In mijn leefomgeving zijn nauwelijks toegankelijke bussen, waardoor openbaar vervoer eigenlijk geen mogelijkheid is. Ik heb een bestelwagen met een grijs kenteken, omdat ik een rolstoel heb met een vast frame. Het scheelt dat ik lopend de transfer van mijn rolstoel naar de auto kan maken. Dit werkt prima voor mij!"

“Het liefst maak ik gebruik van eigen vervoer.”

Daniël: "Het reizen met de regiotaxi heeft voor mij niet lang geduurd. Helaas heb ik niet veel goede ervaringen, maar dat heeft erin geresulteerd dat ik juist een motivatie kreeg om mijn rijbewijs te behalen. Ik heb nog een tijd gebruik gemaakt van een pendelscooter, omdat zelfs dat sneller bleek te zijn dan de regiotaxi. Inmiddels rijd ik mezelf overal naartoe met mijn eigen auto."

Reizen in het buitenland

In het buitenland is het openbaar vervoer op veel plekken beter geregeld dan in Nederland. Zo reist Miranda in Nederland het liefst met haar eigen auto, maar als zij in het buitenland is lukt het prima om met OV te reizen. Miranda: "In Berlijn heb ik erg goede ervaringen in het reizen met openbaar vervoer. Waar het in Nederland al lastig is om de bus te betreden met een rolstoel, zijn in Duitsland de stoepen op gelijke hoogte met de bus. De bussen in Valencia hebben een automatische schuifplaat met een sensor, waarbij ik met zelfbediening zelf de bus in kan rijden!


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top