Skip to Content
Terug naar het overzicht

“De eerste keer dat ik als verpleegkundige tijdens het katheteriseren zag dat de patiënt een erectie kreeg, gooide ik er van schrik een washandje overheen en ben ik weggelopen.” Dit was 42 jaar geleden, toen Nelleke van Winkelhof net begonnen was in de zorg en intimiteit nog totaal niet bespreekbaar was. Gelukkig is er in de afgelopen jaren veel veranderd. “Dat voorval zette me aan het denken. Hoe is het mogelijk dat iemand met een dwarslaesie wel een erectie kan krijgen? Op eigen initiatief ben ik vanaf 2002 op onderzoek gegaan, want patiënten hadden deze vragen ook en ik wilde hen antwoorden kunnen geven. Ik leerde steeds meer en ontdekte dat ik ook vrij makkelijk over seksualiteit en intimiteit kon praten.”

Op aanraden van een revalidatiearts heeft Nelleke zich gespecialiseerd tot intimiteitsverpleegkundige. “Het heette toen nog Sekscounseling, maar dat vonden wij zo’n suffe naam, dat we ons in Nederland Intimiteitsverpleegkundige zijn gaan noemen. Sindsdien begeleid ik mensen die problemen hebben met seksualiteit en intimiteit na een ruggenmergletsel, hersenletsel of een hersenbloeding, kortom mensen met een chronisch ziektebeeld.”

Intimiteit is te belangrijk om uit een leven te bannen

Seksualiteit houdt niet op na een ongeval of een beroerte, het verandert wel. De eerste vraag die Nelleke vaak krijgt van mensen met een dwarslaesie is: “Waarom zou ik nog vrijen? Ik voel het toch niet meer”. Dan gaat Nelleke met hen in gesprek.

Intimiteit is te belangrijk om uit een leven te bannen, zeker als iemand een partner heeft. Wat mensen vaak niet weten is dat erogene zones zich verplaatsen naar andere plekken in een lichaam. In de film Intouchables* wordt een mooi voorbeeld gegeven van erogene zones in de oren. Het gevoel van seks kun je terughalen, dus met de juiste kennis en begeleiding kun je ook na een ongeval een fijn seksleven hebben.

“Omdat ik als verpleegkundige aan het bed sta, is de drempel om vragen te stellen over seks en intimiteit heel laag. Ik ben in mijn werk lichamelijk bij de mensen betrokken en zie dingen gebeuren waarop ik in kan spelen, advies over kan geven. Daar kunnen de mensen dan weer vragen over stellen.”

Zodra mensen worden opgenomen in het revalidatiecentrum gaat Nelleke bij ze langs om zich voor te stellen. Ze begrijpt natuurlijk dat seks niet het eerste is waaraan mensen denken na een ongeluk. Maar dan is het eerste contact gelegd en weten mensen haar te vinden.

“Natuurlijk kan iedereen zelf van alles vinden op internet, maar ik merk dat de meeste mensen het fijner vinden om over dit onderwerp te praten met een persoon. Om écht contact te hebben. Tijdens een gesprek zie ik aan mensen of ik ze bereik of dat ik in hun straatje praat. Aan lichaamstaal is zoveel af te lezen. Als ik zie dat ze ontspannen, als ze doorvragen, bij me terugkomen, dan weet ik dat ik mensen echt heb geholpen en dat is een heel fijn gevoel. ”

“De eerste keer dat ik als verpleegkundige tijdens het katheteriseren zag dat de patiënt een erectie kreeg, gooide ik er van schrik een washandje overheen en ben ik weggelopen.”

Maak je gevoelens bespreekbaar

Ook partners van mensen in een rolstoel die vragen hebben over wat wel of niet kan, en ouders van jongvolwassenen die willen weten hoe ze de seksuele ontwikkeling van hun kind in een rolstoel kunnen begeleiden, kunnen terecht bij een intimiteitsverpleegkundige. “Het is logisch dat je vragen, twijfels en/of angsten hebt als je partner van de één op andere dag veranderd, maar daar kunnen wij bij helpen. Het eerste wat ik tegen iedereen zou willen zeggen die in een rolstoel komt of een relatie heeft met iemand in een rolstoel, is: maak je gevoelens bespreekbaar, stop ze niet weg. Het leven gaat verder en intimiteit en seksualiteit horen daarbij."

Meer informatie over het onderwerp kun je vinden op www.intermobiel.com.

Intouchables (onaanraakbaren) is een Franse film uit 2011. De film vertelt het waargebeurde verhaal van een geheel verlamde aristocraat die een vriendschap opbouwt met zijn uit de banlieue afkomstige verzorger.

Weten mensen uit jouw omgeving dat er zoiets als een Intimiteitsverpleegkundige bestaat? En wat vinden ze daar van? Vertel het ons hieronder!

Je kunt je ook inschrijven op de community om jouw intiemste vragen de stellen aan andere rollers. 


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top