Heb jij een tip voor de redactie?
Of een nieuwtje?
Fashion is haar passie, maar dat niet alleen, tot een oplossing komen is daar ook één van! Als ontwerper van kleding voor mensen met een beperking komt ze soms voor grote dilemma’s te staan. Een perfect kledingstuk maken voor een roller is een grote uitdaging. Niets houdt Alicia tegen om iedere dag weer deze uitdaging aan te gaan en te zoeken naar oplossingen.
Vijf jaar geleden startte ze haar bedrijf MOS by Alicia de Groot, nadat ze klaar was met meerdere studies op het gebied van fashion en design. Ze kende destijds niemand in een rolstoel, behalve haar oma die door dementie rolstoelafhankelijk werd. Toen er een item op het nieuws kwam over rolstoelkleding, wist ze direct dat ze er iets mee wilde doen. Tijdens haar studie was ze al begonnen met het ontwerpen van rolstoelkleding, voor haar afstudeerproject. Daarna is MOS by Alicia de Groot ontstaan.
In mijn merk MOS heb ik mijn passie gevonden.
"Je moet een lange adem hebben, want er zit veel tijd in het ontwikkelen van nieuwe patronen," vertelt Alicia. De prijs van haar producten is daardoor hoger dan ze zou willen. Met het ontwerpen en ontwikkelen van een (inclusieve) jas is ze bijvoorbeeld ruim een jaar bezig geweest. Ze realiseert zich dat collega-ontwerpers van inclusieve mode en fashion voor mensen met een beperking het veelal niet lang volhouden. Het weerhoudt haar er echter niet van om vol passie voor haar droom te gaan.
Haar collectie bestaat uit verschillende items: jassen, capes, beenhoezen en kuitbanden. Eén van de jassen is inclusief, zowel voor mensen die zittend en rollend als staand en lopend door het leven gaan.
Mijn doelgroep wil niet per se dat er een product wordt gemaakt voor alleen rollers, want dan worden ze wéér in een hokje gestopt. Daarom ontwerp ik ook inclusieve fashion.
Het laatste model dat Alicia heeft ontworpen is een inclusieve jas, welke staand én zittend kan worden gedragen. Het is een technische ontwikkeling om tot een product te komen. In sommige gevallen is er een kleine aanpassing nodig, bijvoorbeeld alleen een rits. De korte jas die Alicia heeft ontworpen heeft een dubbele loper in de rits, waardoor de rits omhoog en omlaag geopend kan worden. Er zit een bewegingsplooi ter hoogte van de schouder, zodat de drager meer bewegingsvrijheid heeft om zichzelf in een rolstoel voort te bewegen. Zelfs in de capuchon zit een inkeping om ervoor te zorgen dat de drager van de jas het hoofd nog goed kan omdraaien, om bijvoorbeeld achterom te kunnen kijken, zonder dat het zicht minder wordt door de capuchon.
Soms is het niet anders en is een item enkel te dragen door een roller, omdat het ook echt voor rollers is gemaakt. Zo heeft Alicia ook een lange jas ontworpen, welke enkel voor rollers bruikbaar is, omdat de achterkant van deze jas korter is dan de voorkant. Bij deze jas is het mogelijk om het lange deel van de jas, de voorkant, aan de zijkant tussen de heupen en het spatbord te klemmen. Het is vervelend voor rollers om steeds een vieze jas te hebben en op deze manier is dat probleem te verhelpen!
Alicia krijgt veel positieve reacties van haar klanten. Er is meer persoonlijk contact, omdat ze hun om feedback vraagt waarmee ze haar product weer kan finetunen. Ze is zo gedreven dat binnen haar bedrijf geldt: kan niet, bestaat niet. Wat haar echt gelukkig maakt aan het werk dat ze doet, is dat ze mensen helpt met het vergroten van het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid. Het doet haar goed als ze merkt dat het anderen zoveel brengt!
Mijn droom is om een sociaal atelier te hebben, waar mensen met een beperking werken.
Haar doel is om over vijf jaar internationaal te gaan met haar bedrijf MOS by Alicia de Groot. Ook hoopt ze dan een sociaal atelier te hebben. Tot op heden werkt ze samen met stagiaires en freelancers. Alicia vindt het “onwijs tof” om leerlingen mee te nemen in het gehele proces van kleding ontwerpen voor rollers. Door ontwerpers al tijdens hun opleiding kennis te geven over de wensen van deze doelgroep, streeft ze naar een inclusievere wereld.