Skip to Content
Terug naar het overzicht

Wil je iets doen aan je gezondheid, meer bewegen of afvallen? Dan zijn er apps beschikbaar die je daarbij kunnen helpen. Helaas zijn veel apps niet geschikt voor rollers; oefeningen zijn niet aangepast en de app houdt er geen rekening mee dat je als roller minder calorie├źn verbrandt dan een loper. Gelukkig is er nu een app voor rollers in de maak: de nieuwe Nederlandse Wheels app is speciaal ontwikkeld voor rolstoelgebruikers en komt dit voorjaar nog op de markt.

Wheels app

De Wheels app richt zich op beweging, voeding, slaap en ontspanning. Het biedt een beweegprogramma en losse oefeningen, advies over voeding en slaap. Ook biedt de app de mogelijkheid om jezelf uit te dagen of juist contact te hebben met andere gebruikers om tips uit te wisselen. In combinatie met een Fitbit armband wordt je activiteit bijgehouden, zodat de app je nog exacter advies kan geven. Maar ook zonder de Fitbit is de app te gebruiken.

De app is op diverse manieren aangepast. Het bevat een volledige workout en veel losse oefeningen die je in je rolstoel kan doen. De app houdt ook rekening met degenen die nog wel hun benen kunnen bewegen of een beetje kunnen staan. Daarnaast is het voedingsadvies aangepast aan de specifieke voedingsbehoeften van rollers, die zelfs in rust een lager energieverbruik hebben, doordat grote spiergroepen niet (goed) functioneren. Ook de invloed van spasmen en pijn op de kwaliteit van de slaap kunnen zorgvuldig gemonitord worden.

Deelnemen aan onderzoek naar Wheels App

De faculteit Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit en revalidatiecentrum Reade in Amsterdam doen alvast wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van deze app. Daarvoor worden nog rolstoelgebruikers gezocht die voor 3 maanden aan de slag willen om hun leefstijl met behulp van de app te verbeteren.

Ze zoeken nog mensen tussen de 18 en 75 jaar oud, die geheel of gedeeltelijk afhankelijk zijn van een handbewogen rolstoel en die nog niet voldoen aan de beweegrichtlijnen. (Dus minder dan drie keer per week 30 minuten inspanning en twee keer per week drie krachtoefeningen.) Natuurlijk heb je een smartphone nodig met toegang tot internet om mee te doen. Als je nog aan het revalideren bent, zwanger bent of een progressieve ziekte hebt, dan kom je helaas niet in aanmerking voor deelname aan het onderzoek. Dan moet je nog even wachten tot de app gewoon beschikbaar is om ook aan je leefstijl te gaan werken.

Heb je interesse om deel te nemen aan het onderzoek of wil je meer weten? Stuur dan gerust een mail naar Dirk Hoevenaars: [email protected]. Op werkdagen kun je ook bellen naar 06 43259225

Uiteraard houden we je op dit platform op de hoogte over de lancering van de app! Deze wordt waarschijnlijk gelanceerd op 1 juni.


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top