Heb jij een tip voor de redactie?
Of een nieuwtje?
“Crip” prijkt met grote letters op de cover van het Vlaamse tijdschrift rekto:verso. Het kritische cultuurmagazine wijdt een heel nummer aan de plaats van de gehandicapte mens in de cultuur en kunst en schenkt aandacht aan kunstenaars en andere makers met een handicap. Niet alleen interessant voor mensen die graag over kunst en cultuur lezen, maar voor iedereen die wil weten wat er zoal gefilosofeerd is over handicaps.
Zo vind je bijvoorbeeld een uitgebreid artikel over het begrip “crip”. Dit is aan de ene kant een geuzennaam die sommige mensen met een beperking gebruiken om zichzelf aan te duiden en aan de andere kant een term die wordt gebruikt om de maatschappij te beschouwen vanuit de mensen met een handicap. Crip is ook een beetje tegendraads, een manier om de kunst en cultuur op te schudden en op z’n kop te zetten.
Het crip-nummer biedt allerlei artikelen, interviews, essays, getuigenissen en brieven over inclusieve mode, ontoegankelijke architectuur van culturele instellingen, validistische taal, inclusieve dans, gedichten en nog veel meer. Van theoretisch, tot persoonlijk en zelfs een praktische lijst die kunstenaar, muzikant en schrijver Johanna Hedva stuurt naar alle organisaties waar zij een praatje komt houden met allerlei afspraken over toegankelijkheid.
Gastredacteuren Leni Van Goidsenhoven, Anaïs Van Ertvelde, Nadia Hadad, Josefien Cornette en alle andere bijdragers maakten er een lezenswaardig nummer van waarin het perspectief van de persoon met een handicap niet alleen meegenomen wordt, maar voor een keertje centraal staat. Deze crip blik opent allerlei nieuwe perspectieven en is op die manier alleen maar een verrijking voor kunst en cultuur.
Je kunt alle artikelen online lezen of luisteren op de site van rekto:verso
Je kunt een fysiek exemplaar van rekto:verso gratis krijgen op de volgende verdeelpunten (ook een paar in Nederland) of nabestellen via [email protected] /+32 02 808 55 23