Skip to Content
Terug naar het overzicht

We komen aan bij hotel De Rijper Eilanden in De Rijp. In eerste instantie ben ik verward door de oude bussen op het parkeerterrein. Zijn we per ongeluk bij een museum beland? Nee, we zijn op de juiste plek en worden hartelijk onthaald. Twee heerlijke dagen in een bijzonder hotel volgen.

Hotelchef Lucy nodigt ons uit in haar hotel, want ze wil graag weten wat wij van de toegankelijkheid van het hotel vinden. Daar gaan we met alle plezier op in en dus maken we ons klaar voor een bezoek van twee nachten.

De Rijper Eilanden is een groot hotel met 155 ruim opgezette kamers, verdeeld over drie gebouwen. Het staat op een groot terrein. Aan de achterkant van het hotel, aan het water, is een botenverhuur. Aan de voorkant is een manege. Het hotel bevindt zich in het Noord-Hollandse dorpje De Rijp (4.000 inwoners), dat tegenwoordig onder de gemeente Alkmaar valt.

Hotel de Rijper Eilanden entree met oude dubbeldekkers.

Hotel de Rijper Eilanden entree met oude dubbeldekkers.

Toegankelijkheid

Lucy vindt toegankelijkheid een principiële zaak en daarom zijn alle kamers rolstoeltoegankelijk. Ook de douche, met daarin een toilet, zijn ruim en rolstoeltoegankelijk. Bij de wc en de douche hangen beugels. De spiegel boven de wastafel is zo groot dat zowel rollers als lopers zichzelf goed kunnen zien. Op verzoek kun je (gratis) bij je kamer krijgen: een hoog/laagbed, douchestoel, douchebrancard, tillift, dekenboog en babyalarm. In de eetruimte zijn twee tafels waar je ook met een elektrische rolstoel prettig kunt zitten.

Ruime hotelkamer

Ruime hotelkamer

Mijn rolstoel is zichtbaar, maar onzichtbaar is mijn dieet vanwege meerdere voedselintoleranties. Op de website staat dat dieetmaaltijden bij de reservering besteld kunnen worden. Mijn ervaring is echter dat eetgelegenheden zich doorgaans geen raad weten met mijn dieet. Dus ik waarschuw Lucy, maar die reageert heel nuchter: “Vertel me maar wat je wél mag.” Ik geef haar een rijtje van de verboden voedselgroepen, met daarbij ook wat ik wel kan eten. “Hier kunnen we wat mee,” krijg ik terug.

En dat blijkt volledig waar te zijn! Want ‘s avonds bij het buffet kan ik een lekkere en volwaardige maaltijd samenstellen. Het diner is eenvoudig, maar van goede kwaliteit en prima bereid. We beginnen met een soep. Daarna kunnen we bij het buffet kiezen uit vlees of vis (voor mij is er vlees zonder marinade), twee soorten groenten, salade en frieten. En tot slot krijgen we nog een toetje met fruit.

Dikke pluim voor de keuken! Ik maak niet vaak mee dat ik zonder zorgen ergens kan eten én ook nog voldoende krijg.

Museum

Ook binnen doet het hotel denken aan een museum. Het staat vol met oude spullen en apparaten; je kijkt je ogen uit. Bij de receptie staat onder andere een oude hijskraan. In de gang naar onze kamer hangen allemaal oude reclameborden. In de eetruimte staan de meest fantastische bouwsels van meccano en aan het plafond hangen vliegtuigjes. Bij de oude bruine bar staan een schaakspel en driewielers, waar kinderen mee kunnen rondfietsen. In een van de andere gebouwen staat een hele rij oude koffiemolens, met aan de muren oude ingelijste borduurlappen. Ook op regenachtige dagen hoef je je hier absoluut niet te vervelen!

Lucy vertelt dat haar man een verzamelaar pur sang is, wat goed uitkomt, omdat het hotel zo groot is. Er zijn dus heel veel spullen nodig om de ruimtes aan te kleden. Het hotel is inderdaad groot en de bar/eetruimte behoorlijk hoog.

De Rijp

De volgende dag hebben we een wandeling gemaakt door De Rijp. Het pittoreske dorp heeft veel oude huizen gerestaureerd en ook nieuwe huizen in oude Zaanse stijl gebouwd. (De Rijp is sinds 1969 beschermd dorpsgezicht.) Het resultaat is een interessante combinatie van modern en oud. Er zijn diverse bezienswaardigheden, waaronder het Raadhuis en drie kerken. Verder heeft het dorp een ruim aanbod aan café’s en restaurants. Ook is er een winkelcentrum met een grote supermarkt, wat altijd praktisch is.

Boottocht

De botenverhuur achter het hotel is ook goed toegankelijk voor rollers. Ze hebben één fluisterboot waar een roller op kan, en hun groepsboot (tot 32 personen) heeft zelfs ruimte voor 8 rollers en dan kunnen er nog 15 lopers bij.

Met de boten kun je een korte ronde door de kanalen van De Rijp maken, en dan ben je zo’n één of twee uur onderweg. Maar je kunt er ook een hele dag op uit en nog verder de omgeving in trekken. Waar je ook voor kiest, het is een prachtige omgeving waar je je ogen uitkijkt.

De botenverhuurder wist veel te vertellen over vogels in de omgeving en raadde ons aan om eind april, begin mei terug te komen, omdat dan het broedseizoen is. Dan kun je onder andere veel grutto’s zien, die broeden in de Eilandspolder!

Wandelen

Op onze laatste dag hebben we gewandeld door de weilanden ten zuiden van De Rijp. Ook daar is de omgeving prachtig, met veel vogels! Wij hadden na 1,5 uur wel weer genoeg “frisse neus”. Maar als je van langere wandelingen houdt kun je hier je hart ophalen.

In de omgeving valt er ook van alles te doen. Met het openbaar vervoer of de auto ben je zo in nabij gelegen steden als Alkmaar, Purmerend en Wormerveer. Maar je kunt ook naar een van de vele kleinere dorpen in de directe omgeving van De Rijp handbiken of rijden.

In gesprek met Lucy

Tijdens ons verblijf hebben we ook even persoonlijk met Lucy gesproken. Ze is een gezellige prater, met een onuitputtelijke voorraad verhalen over haar ervaringen in het hotel. Zoals die hilarische situatie toen ze een heel showdownteam te gast hadden en de geleidehonden elkaar soms uit hun concentratie haalden.

Lucy is ooit begonnen in de reiswereld en vond destijds toegankelijkheid al essentieel. Dus toen ze een hotel begon, moest dat ook voor iedereen toegankelijk zijn. Het kostte wel even uitleggen bij de bank waarom álle kamers toegankelijk moesten zijn. Want wat zouden de gewone gasten er wel niet van vinden? Maar gasten hebben er nooit problemen mee, is Lucy’s ervaring, behalve een enkeling. Die wil dan liever een kamer met een toilet zonder beugels, maar dat heeft het hotel niet.

Bij De Rijper Eilanden draait het om menselijkheid. Betutteling is uit den boze. Alles wordt gedaan om te voorkomen dat gasten een associatie krijgen met de medische settings, die zoveel mensen met een beperking al te vaak hebben gezien. Wel, dat is meer dan gelukt!

Het hotel heeft vele vaste gasten en groepen, zowel met een beperking (zoals bijv. de Wielewaal) als zonder beperking (zoals bouwvakkers of de MG club). Ook verhuurt ze vaak ruimtes voor trainingen, bruiloften, dansavonden, etc. “Die afwisseling maakt het juist zo leuk!” vindt Lucy.

De afgelopen 1,5 jaar was ook voor het hotel een moeilijk jaar, vanwege corona. Buitenlandse gasten bleven weg, en ook veel Nederlanders wachtten de ontwikkelingen af. Vaste groepen konden niet komen, vanwege de beperkingen in groepsgrootte. Maar ze hebben overeind weten te blijven. Nu hopen ze dat oude gasten weer terug zullen komen, en dat nieuwe gasten het hotel ook zullen ontdekken.

Conclusie

Hotel De Rijper Eilanden is goed toegankelijk voor rollers én voor mensen met een dieet. Ze hebben ook ervaring met blinden en slechtzienden, en mensen met een verstandelijke beperking.

Het is een bijzonder hotel met een eigen sfeer waar je van moet houden. Als deze sfeer je aanspreekt, dan heb je hier een prima plek. Wat ons betreft is Hotel De Rijper Eilanden zeker een aanrader!

Meer informatie

Je kunt meer informatie vinden of jezelf of anderen trakteren op een paar onbezorgde dagen weg via de website van Hotel De Rijper Eilanden 


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top