Skip to Content
Terug naar het overzicht

Taal is een krachtig middel, dat weten we allemaal. Hoe iets gezegd wordt, is net zo belangrijk als wat er gezegd wordt. Net als elke subgroep in onze samenleving gebruiken ook rollers specifieke woorden om voor hen belangrijke begrippen te beschrijven. Maar veel van deze woorden zijn niet in een woordenboek terug te vinden, zodat dit “rollerjargon” niet algemeen kan worden. Hierdoor moet de samenleving zich behelpen met onjuiste of onnauwkeurige woorden…

‘Hand ▪ bike (de ~; ~s) Ook: handfiets. 1. Een vervoersmiddel geïnspireerd op de fiets, waarbij de aandrijving met de armen gebeurt in plaats van met de benen. 2. Onnauwkeurige benaming voor een aankoppelbike.

Simpel gezegd zou je een handbike kunnen omschrijven als een “fiets voor rolstoelgebruikers”. Handbikes zijn driewielers die met de armen aangedreven worden, waar fietsen met de benen aangedreven worden.

Sommige handbikes kunnen eenvoudig aan een handbewogen of duwrolstoel gekoppeld worden, zodat de bestuurder zittend in de eigen rolstoel kan fietsen. Deze aankoppelbare handbikes, of kortweg aankoppelbikes, bestaan uit een voorwiel, pedalen en een aankoppelmechanisme.

Omdat men in het algemeen spraakgebruik met “handbike” vaak een aankoppelbike bedoelt, worden handbikes ook wel expliciet “vastframe handbikes“ genoemd. Maar dit is dus eigenlijk dubbelop.

Handbikes kunnen, net als fietsen, ook met elektrische ondersteuning geleverd worden. Het handbiken wordt dan ondersteund door een elektrische motor, zodat je met minder kracht (en hogere snelheden) kunt fietsen.

Als een handbike volledig elektrisch is, is er feitelijk geen sprake meer van een handbike. In dat geval heeft het woord “elektrische aankoppelbike” de voorkeur.

‘Aan ▪ kop ▪ pel ▪ bike (de ~; ~s) Ook: aankoppelfiets. 1. Aankoppelbare handbike, bestaande uit een wiel en stuur (en eventueel een elektrische motor), die aan een handbewogen rolstoel gekoppeld kan worden.

Een aankoppelbike is een vorm van handbike die aan een handbewogen of duwrolstoel gekoppeld kan worden. Dit gebeurt met een aankoppelmechanisme, waarmee de rolstoelgebruiker zelf de aankoppelbike eenvoudig kan aan- en afkoppelen.

Het woord “aankoppelbike” is een parapluterm voor verschillende soorten aankoppelbare handbikes. Er zijn volledig handbewogen, volledig elektrisch of hybride, waarbij de gebruiker de elektrische ondersteuning naar behoefte kan instellen.

Een elektrische aankoppelbike is een vorm van elektrische ondersteuning waarmee je vaak grotere afstanden en hogere snelheden kunt bereiken dan met elektrische wielondersteuning of een elektrische rolstoel. Daarom zou je een elektrische aankoppelbike simpel gezegd kunnen beschouwen als een elektrische brommer.


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top