Skip to Content
Terug naar het overzicht

Slechte wondgenezing is een groot probleem van veruit de meeste rolstoelers. Je hebt er vast zelf wel eens mee te maken gehad, of misschien heb je er op dit moment last van: wonden die er máánden over doen om te helen (als ze dat al doen).

Dit probleem is niet alleen zo ernstig door gebrek aan doorbloeding, wat het meeste gedacht wordt. De wetenschap toont aan dat slechte wondgenezing vooral ook te maken heeft met een verstoorde bloedsuikerstofwisseling (Li C, DiPiro ND et al. Spinal Cord, 2016). Belangrijk om te weten is dat het stabiliseren van je bloedsuiker, doormiddel van de juiste voeding, je wondgenezing dus bevordert. Het is echt de sleutelfactor voor betere wondgenezing (Matthew Endara, et al. Plastic and Reconstructive Surgery; O’Sullivan JB. et al. Ir J Med Sci, 2011).

Hoe stabiliseer je je bloedsuiker?

Het is een misverstand dat een hoge bloedsuikerspiegel en hoge insulinewaarden enkel worden veroorzaakt door het eten van suiker en andere zoetigheden. Er zijn vele wegen die naar verhoogde bloedsuiker- en insulinewaarden leiden. Zo ziet je lichaam ook tarweproducten (brood), aardappels, rijst en bami ook als suikers. Ook deze producten zijn dus van invloed op je wondgenezingsproces. En daarbij verhogen ze het risico op insulineresistentie en diabetes (Zuñiga YL et al. Br J Nutr. 2014). Het gaat er voor je gezondheid dus niet om dat je wel-of geen koolhydraten eet, maar om wélke je eet. Koolhydraten zijn niet slecht, maar enkelvoudige (of: “snelle”) koolhydraten zijn slecht (Darren C. Greenwood et al. Diabetes Care, 2013). Leer daarom de ongezonde van de gezonde koolhydraten te onderscheiden.

De ene koolhydraat is de andere niet

Voor het stabiliseren van je bloedsuiker, en dus betere en snellere wondgenezing, is het type koolhydraten dat je eet heel belangrijk. Je hebt 2 soorten:

  1. Snelle (“hoog glycemische”) koolhydraten (ongezond)
  2. Langzame (“laag glycemische”) koolhydraten (gezond)

Snelle koolhydraten geven een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel omdat ze snel door de darm worden verteerd en worden opgenomen in je bloed. Voorbeelden van snelle koolhydraten: suikerrijke producten, alle granen (behalve haver), witmeelproducten, beschuit, brood, muesli, crackers, witte rijst, pasta, gewone aardappelen, chips, patat, vruchtensappen, rozijnen, honing, agavesiroop.

Langzame koolhydraten geven een langzame stijging van de bloedsuiker. Voorbeelden van langzame koolhydraten: havermoutpap, zadencrackers, boekweitbrood/crackers, quinoa, bonen, linzen, zoete aardappel, rijst van bloemkool- of broccoli, pasta van groenten of peulvruchten (courgette pasta of linzenpasta), groene smoothies, groentesappen, vele soorten fruit.

>>> Beperk voor snellere wondgenezing het eten van snelle koolhydraten en vervang ze door langzame koolhydraten.

Annemarie’s extra tips voor snellere wondgenezing

Eet blauwe bessen

Blauwe bessen verlagen de bloedsuiker en gaan chronische ontsteking (inflammatie) tegen (Huang H, Chen G, et. al. Sci Rep, 2016; Wallace TC. Adv Nutr. 2011). Dit komt onder andere doordat blauwe bessen een bron van “anthocyanen” zijn; een flavonoïde, die de zo specifieke kleur geeft aan blauwpaars fruit. Anthocyanen worden, doordat ze zo’n positieve invloed hebben op de bloedsuiker, ook gelinkt aan onder meer het tegengaan van hart- en vaatziekten. Blauwe bessen zijn dus een superfood voor rolstoelers. Let op: eet ze wél bij voorkeur met plantaardige yoghurt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de opname van de nutriënten uit bessen wordt geblokkeerd door zuivel (Serafini M et al. Free Radic Biol Med. 2009).

Drink voldoende

Vergeet daarnaast niet voldoende te drinken. Ook het drinken van voldoende water stabiliseert je bloedsuiker en zorgt voor een betere en snellere wondgezing. Drink ca. 1,5-2 liter water per dag en laat de glazen melk- of yoghurtdrankjes, koolzuurhoudende dranken, frisdranken en vruchtensappen staan.

Neem extra vitamine C

Vitamine C is dé vitamine voor een sterk immuunsysteem, maar de enorme kracht van vitamine C zit ‘m in nog veel meer. Wist je dat vitamine C ook onmisbaar is voor betere en snellere genezing van brandwonden, botfracturen en wondgenezing?  (Int Wound J. 2016; J Bone Joint Surg Br. 2007). Handig is, zo doe ik het ook, 2-3 keer daags een maatlepeltje vitamine C poeder aan je drinkfles met water toe te voegen. Dit poeder (van Swanson bijvoorbeeld) kun je eenvoudig online bestellen.

Annemarie’s power smoothie voor betere wondgenezing

Mix 100 gr. blauwe bessen, 1 plak gember, ½ banaan, 2 schijfjes citroen/limoen met schil, 1 handje boerenkool, 100 ml plantaardige melk (of water) in een blender en klaar!


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top