Skip to Content

Parkeerkaart 

De GehandicaptenParkeerKaart (GPK) valt onder de vergunningen van de gemeente waar je woont. Met een GPK mag je je auto op drie soorten gehandicaptenparkeerplaatsen (algemene gehandicaptenparkeerplaats, gehandicaptenparkeerplaats op kenteken met of zonder tijdsaanduiding) parkeren en mag je parkeren waar het bord 'Verboden te parkeren staat'. Soms kun je gratis parkeren op een gewone parkeerplaats bij een parkeermeter. Soms moet je een parkeerschijf gebruiken. 

De kaart is geldig in alle landen van de Europese Unie. 

Je vraagt de kaart aan bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Je gaat dan eerst naar een keuringsarts die kijkt of je voldoet aan de voorwaarden. Er zijn drie soorten kaarten: 

  • Je kunt een bestuurderskaart aanvragen, die is persoonsgeboden. Je hoeft hierdoor geen eigen voertuig te hebben, maar wel een rijbewijs. 
  • Je kunt ook een passagierskaart aanvragen als je zelf niet kan rijden. Deze kaart is ook persoonsgebonden. Jouw chauffeur (wie dat dan ook is) kan zijn/haar auto dan ook parkeren op een onder meer op een algemene gehandicaptenparkeerplaats. 
  • Je kunt ook een combi van beiden aanvragen. 

Lees meer over de voorwaarden op de site van de rijksoverheid https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verkeersregels/vraag-en-antwoord/hoe-vraag-ik-een-gehandicaptenparkeerkaart-aan. 

Een kaart is maximaal vijf jaar geldig, soms is de kaart korter geldig. Je kunt je kaart verlengen bij je gemeente. Als er niks aan je situatie is veranderd, is een nieuwe medische keuring niet nodig, anders wel. Elke gemeente bepaalt zelf hoe duur deze kaart is. 

Tips 

  • Een overzicht van parkeren voor houders van een gehandicaptenparkeerkaart in gemeenten in Nederland? Check dan de site van de gehandicaptenparkeerkaart http://www.gehandicaptenparkeerkaart.nl/Gehandicaptenparkeerkaart/Home.html. Let op: deze site wordt vernieuwd. 
  • Lees ook meer over andere vormen van mobiliteit (Noot: t.z.t. een link maken naar WIKI pagina over mobiliteit) 

0 mensen hebben gereageerd
Back to top