Skip to Content

Als je voor zes maanden of langer een rolstoel of scootmobiel nodig hebt, kun je via de gemeente ondersteuning krijgen via de Wmo. De Wmo betekent: wet maatschappelijke ondersteuning en is een wet die ervoor zorgt dat je mee kan blijven doen aan de samenleving en zoveel mogelijk zelfstandig kan blijven wonen.Je kiest dan voor zorg in natura of voor een persoonsgebonden budget (pgb). Je kunt zelf kiezen en bepalen.

Wat is het grootste verschil tussen zorg in natura en een pgb?

  • Bij zorg in natura krijg je een rolstoel via een leverancier waar jouw gemeente een contract mee heeft. Je krijgt dan veel of zelfs alles vergoed.
  • Bij een persoonsgebonden budget (pgb) krijg je een geldbedrag waar je zelf een rolstoel van koopt. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden.

Zorg in natura
Let op: elke gemeente heeft haar eigen procedures en haar eigen beleid op het gebied van het toekennen van hulp en middelen uit de Wmo, dus het kan dat de dingen in jouw gemeente anders gaan dan in de uitleg hieronder. Bel dus altijd met je eigen gemeente voor de juiste en meest actuele informatie!

De meeste gemeenten hebben op hun site een hulpvraagformulier dat je kunt invullen als je een rolstoel nodig hebt. De gemeente neemt daarna contact met je op. Je kunt natuurlijk ook bellen en vragen naar het Wmo-loket of de Wmo-consulent. De gemeente maakt een afspraak voor een gesprek op het gemeentehuis of bij je thuis en samen kijken jullie wat er nodig is en wat het beste bij je past. Sommige gemeentes sturen iemand van een onafhankelijk indicatiebureau, bijvoorbeeld iemand van het CIZ. En weer andere gemeenten verwijzen je eerst door naar een ergotherapeut die met jou gaat kijken wat voor rolstoel geschikt zou kunnen zijn. De ergotherapie zit in het basispakket van je ziektekostenverzekering. Het kan zijn dat je dit bezoek zelf betaalt als je eigen bijdrage nog niet op is. Vraag dit na bij je zorgverzekeraar.

Jouw gemeente heeft één of meerdere contracten afgesloten met leveranciers. Soms kun je daar meer informatie over vinden op de site van de gemeente. De gemeente kiest voor de best passende en goedkoopste oplossing. Soms mag je ook zelf een leverancier kiezen waar de gemeente een contract mee heeft.

Persoonsgebonden budget (pgb)

Soms kan het dat je ondersteuning krijgt vanuit de Wmo en dat je zelf hulp of middelen wilt regelen. Vraag dan een pgb aan via de afdeling Sociaal van je gemeente. Een pgb wordt vaker aangevraagd als het gaat om diensten, zoals zorg aan huis, en niet vaak als het gaat om middelen, zoals een rolstoel. De gemeente mag jouw pgb-aanvraag niet zomaar weigeren, maar er zijn wel voorwaarden aan verbonden:

  • je moet kunnen uitleggen waarom het reguliere aanbod van de gemeente niet passend is in jouw situatie.
  • je moet aantonen dat de rolstoel of scootmobiel die je aanschaft veilig is en van goede kwaliteit.
  • je moet je pgb zelf beheren, dus zelf de administratie doen en contracten met zorgverleners afsluiten.

Wil je hier meer over weten, ga dan naar de site van de Rijksoverheid of doe de pgb-test op de site van Per Saldo.

(Tweedehands) kopen

Je kunt je rolstoel of scootmobiel ook zelf kopen. Laat je altijd goed voorlichten, bespreek het met je huisarts of bezoek een ergotherapeut. Probeer meerdere modellen uit en vergelijk verschillende leveranciers en aanbieders. Let bij een rolstoel bijvoorbeeld op: gewicht, zelfstandig voortbewegen/duwwagen, makkelijk te transporteren, op maat verstelbaar, accessoires. Let bij een scootmobiel op bijvoorbeeld opvouwbaar of niet, 3 of 4 wielen scootmobiels, accuverbuik, klein en wendbaar of snel en robuust? Let bij beiden op de garantievoorwaarden.

Tweedehands kopen kan ook. Maar vraag dan wel altijd hoe de rolstoel of de scootmobiel is onderhouden en let er ook op dat het bedrijf de tweedehands rolstoel of scootmobiel test en er garantie op geeft.

Meer weten

  • Meer informatie over een pgb
  • Meer informatie over de Wmo 
  • Stappenplan Wmo

Tips

  • Veel mensen weten niet dat zij gebruik kunnen maken van gratis cliëntondersteuning of de ergotherapeut kunnen inschakelen bij het aanschaffen van een rolstoel of ander hulpmiddel. Cliëntondersteuning is gratis en onafhankelijk. Neem contact op met je gemeente of vraag dit na bij jouw zorgkantoor. Voorbeelden van onafhankelijke cliëntondersteuners zijn Cliëntondersteuningplus en MEE.nl.
  • Soms vind je op de site van de gemeente meer informatie over de leveranciers waar de gemeente een contract mee heeft. Als je zelf mag kiezen met welke leverancier je in zee wilt, is het slim om wat meer over de leveranciers te weten en over ervaringen van gebruikers zijn. Een voorbeeld vind je bij de gemeente Utrecht.

Wil je meer weten over wie de rolstoel betaalt?

 

 

Elke gemeente heeft haar eigen procedures bij het toekennen van hulp(middelen) uit de Wmo.

0 mensen hebben gereageerd
Back to top