Skip to Content

Er zijn verschillende soorten rolstoelen zoals handbewogen rolstoelen, duwrolstoelen, elektrische rolstoelen, handbike rolstoelen, lichtgewicht rolstoelen, sportrolstoelen, rolstoelen XL of trippelrolstoelen voor binnenshuis. Ook heb je inklapbare rolstoelen of opvouwbare rolstoelen. Ook scootmobielen zijn er diverse soorten en maten, zo heb je bijvoorbeeld 3, 4 of 5 wielen en sommige kun je opvouwen. De verschillende modellen zijn vaak in zitting en rugleuning verstelbaar, net zoals de arm- en voetsteunen.

Als je voor zes maanden of langer een rolstoel of scootmobiel nodig hebt, kun je via de gemeente ondersteuning krijgen via de Wmo. De Wmo betekent: wet maatschappelijke ondersteuning en is een wet die ervoor zorgt dat je mee kan blijven doen aan de samenleving en zoveel mogelijk zelfstandig kan blijven wonen.Je kiest dan voor zorg in natura of voor een persoonsgebonden budget (pgb). Je kunt zelf kiezen en bepalen.

Als je veel in je rolstoel zit, is het erg belangrijk dat je goed zit, anders kun je last krijgen van pijn, vermoeidheid of doorzitplekken, dat laatste heet ook wel decubitus. Soms merk je het pas na een tijdje als je niet goed in je rolstoel zit. Ook kan het dat je lichaam verandert als je ouder wordt, je wervelkolom kan bijvoorbeeld inzakken. Vaak is het makkelijk op te lossen, maar je moet wel weten hoe en wat.

Als je in een rolstoel of scootmobiel zit, zijn er een aantal hulpmiddelen die je leven een stuk makkelijker kunnen maken. Hulpmiddelen waarvan je misschien nooit had gedacht dat ze handig zijn voor jou of dat ze überhaupt bestaan.

Je kunt er voor kiezen om je rolstoel zelf te selecteren en zelf te betalen, maar dan krijg je daarna geen vergoeding meer. Wil je wel een vergoeding - je hebt namelijk recht op zorg en hulpmiddelen, zoals een rolstoel - dan regel je dat via de Wet maatschappelijk opvang (Wmo) bij jouw eigen gemeente.


0 mensen hebben gereageerd
Back to top