Skip to Content

Toegankelijkheidsapps

Wie in een rolstoel zit, merkt bijna dagelijks hoe lastig het kan zijn om ergens heen te gaan. Is een restaurant ook geschikt voor rolstoelen? Is er een toilet voor rolstoelgebruikers? Hoe vraag je hulp aan in de trein? Deze apps kunnen je hierbij helpen.

9292 iOs, Android, Website. Taal: meerdere. Gratis
Als je met het OV reist, is de app 9292 handig, ook voor rolstoelgebruikers. Onder ‘Opties’ kun je namelijk ‘Plan toegankelijke reis’ aanklikken. De app toont dan de toegankelijkheid van het vervoer en de haltes.

Accessaloo iOs, Android. Taal: NL. Gratis
Vind en beoordeel toiletten met Accessaloo. Met foto’s en gedetailleerde beschrijvingen.

Access Now
iOs, Android. Taal: Engels. Gratis
Vind, beoordeel en voeg zelf plekken toe met deze gecrowdsourcete app. Access Now geeft toegankelijkheids-informatie over plekken over de hele wereld. De app geeft ook aan welke plekken niet toegankelijk zijn, of gedeeltelijk.

Eurokey iOs, Android. Taal: Duits, Frans, Italiaans
Gratis, maar de ‘key’ kost een paar tientjes. Nu nog vooral relevant voor wie naar Zwitserland gaat.
Met een Eurokey (een sleutel die je eerst moet kopen) kun je in Zwitserland honderden toiletten, liften, kleedruimtes en speciaal voor rolstoelers gereserveerde ruimtes openen. Met de Eurokey app kun je die ruimtes vinden, en met de sleutel kun je naar binnen. 

Met de HogeNood app zijn er ook toiletten in Nederland te vinden die met Eurokey te openen zijn, maar het systeem is in ons land nog niet op veel plekken ingevoerd.

FuelService iOs, Android. Taal: Engels. Gratis
Eenvoudig ontdekken waar je als gehandicapte bestuurder kunt tanken. Via de FuelService app regel je dat je op het juiste moment geholpen wordt bij het tanken.

Go Map!!  iOs. Taal: meerdere. Gratis
Locaties en gegevens zoeken en toevoegen aan OpenStreetMap kan makkelijk met de Go Map!! app.

GPA – Gehandicapten ParkeerApp  iOs, Android. Taal: NL, EN. Gratis
Gemakkelijk parkeren met de Gehandicapten ParkeerApp. Werkt voor meerdere gemeenten. Je hoeft niet meer per gemeente apart een digitale vergunning aan te vragen. Let op: werkt alleen bij aangesloten gemeenten. Om gebruik te kunnen maken van de Gehandicapten ParkeerApp moet je wel eenmalig registreren op gpkapp.nl

HogeNood iOs, Android. Taal: meerdere. Gratis
Vind en beoordeel toiletten met de Hogenood app. Met meer dan 9.500 gecontroleerde locaties. Je ziet in één oogopslag of een toilet rolstoeltoegankelijk is, maar je kunt er ook op filteren.

NS reisplanner Xtra iOs, Android, Website. Taal: Nederlands, Engels. Gratis
Met de NS Reisplanner Xtra kun je een reis plannen en reisassistentie aanvragen.

Ongehinderd iOs, Android, Website. Taal: NL. Gratis
Ontdek leuke en toegankelijke plekjes in Nederland met de Ongehinderd app. Bijna 100 gemeenten zijn al in kaart gebracht. Je kunt je favoriete locaties ook beoordelen.

On Wheels iOs, Android, Website. Taal: meerdere. Gratis
Met On Wheels kun je locaties vinden die voor rolstoelgebruikers toegankelijk zijn, zoals restaurants, cafés, museums, toiletten, winkels, ziekenhuizen realtime gegevens van parkeerplaatsen met sensoren, en meer. De app richt zich op het moment vooral op Vlaanderen, aan uitbreiding wordt gewerkt. 

Wheelmap iOs, Android, Website. Taal: meerdere. Gratis
Vind en beoordeel rolstoeltoegankelijke plekken met Wheelmap, wereldwijd. Cafés, toiletten, winkels, bioscopen, parkeerplaatsen, bushaltes en meer. 
Wheelmap voor iOs
Wheelmap voor Android 

Wheelmate iOs, Android. Taal: Deens, Duits, Engels, Frans, Zweeds. Gratis
Vind rolstoeltoegankelijke toiletten en parkeerplaatsen met Wheelmate, wereldwijd.

Heb jij een handige app voor in deze lijst? Laat het ons dan weten: [email protected] 


0 mensen hebben gereageerd

Zoeken

Zoeken

Deze WIKI is continu in ontwikkeling, en nog niet perfect. Aanvullingen, suggesties en verbeteringen worden gewaardeerd.

Help bij het verbeteren van de WIKI

Geef een suggestie voor de verbetering van dit artikel.

Geef een tip!
Back to top