Skip to Content

Bezwaar maken/herkeuring WIA 

De WIA is een uitkering bij langdurige arbeidsongeschiktheid. WIA is een vangnet voor werknemers die arbeidsongeschikt zijn geraakt. Wat als je het niet eens bent met het UWV?

Bezwaar maken/herkeuring WIA 

[kader] 

Werk: WIA en WAO 

De WIA is een uitkering bij langdurige arbeidsongeschiktheidWIA is een vangnet voor werknemers die arbeidsongeschikt zijn geraakt. De afkorting staat voor: Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. Het UWV keert deze uitkering uit. De WIA heeft de oude WAO-regeling vervangen. Had je voor 2006 al een WAO-uitkering? Dan behoud je deze. 

Wil je de verschillen weten tussen de WAO en de WIA, kijk dan op de site van de FNV: https://werkwacht.nl/artikel/verschil-wao-en-wia/ 

[Einde kader] 

Er zijn twee WIA-uitkeringen: de WGA-uitkering en de IVA-uitkering. 

  • Je krijgt een WGA-uitkering als je minstens 35%, maar minder dan 80% arbeidsongeschikt bent. 
  • Je krijgt een WGA-uitkering als je minstens 80% arbeidsongeschikt bent. Je bent dan tijdelijk arbeidsongeschikt, want er moet wel een aannemelijke kans op herstel zijn.  
  • Je krijgt een IVA-uitkering als je minstens 80% arbeidsongeschikt bent en er weinig of geen kans op herstel is. 
  • Ben je minder dan 35% arbeidsongeschikt? Dan heb je geen recht op een WIA-uitkering. Je gaat dan met je werkgever kijken wat mogelijk is, maar je kunt ook ontslagen worden. Je hebt dan misschien recht op een WW-uitkering https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/wia/vraag-en-antwoord/wanneer-heb-ik-recht-op-een-ww-uitkering als je aan de voorwaarden voldoet. 

Lees meer

 

Tips 

  • Jouw werkgever mag niet discrimineren. Lees meer op de site van de FNV https://werkwacht.nl/artikel/indirecte-discriminatie/ 
  • Een cliëntondersteuner geeft hulp en advies bij het aanvragen en organiseren van zorg. Deze denkt met jou mee en zoekt samen met jou naar oplossingen en kan jou wellicht ook ondersteunen bij werk en studie. Cliëntondersteuning is gratis en onafhankelijk. Als je toegang hebt tot de Wet langdurige zorg (Wlz) kan jouw zorgkantoor https://www.ciz.nl/client/clientondersteuning vertellen wie deze ondersteuners in jouw buurt zijn. Als je nog geen toegang hebt tot de Wlz, kun je voor cliëntondersteuning terecht bij je gemeent of vraag dit na bij jouw zorgkantoor https://www.ciz.nl/client/clientondersteuning. 
  • Sommige gemeenten werken met buurtteams. Een buurtteam wil dat iedereen, van jong tot oud, met of zonder beperking deelneemt aan de samenleving. Een buurteam denkt met je mee en ondersteunt waar nodig. Zoek op internet of er in jouw gemeente ook buurtteams zijn of vraag dit na bij je gemeente. 
  • 'Je kunt meer dan je denkt' https://utrecht.jekuntmeer.nl/ is marktplaats voor mogelijkheden in de gemeente Utrecht. 

0 mensen hebben gereageerd

Zoeken

Zoeken

Deze WIKI is continu in ontwikkeling, en nog niet perfect. Aanvullingen, suggesties en verbeteringen worden gewaardeerd.

Help bij het verbeteren van de WIKI

Geef een suggestie voor de verbetering van dit artikel.

Geef een tip!
Back to top